„Zajlik
A lényeg

"Bakfitty. Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon"

18/10/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Orbán Viktort hallhattuk a Kossuth rádióban.

Két csoportból áll az EU az ukrán háborúval kapcsolatban: vannak a többiek meg mi – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuthon a soros pénteki "interjújában." 

Magyarország a kezdetektől jelzi, hogy tárgyalások kellenek, diplomácia, és nem a csatatéren kell megoldani a konfliktust. Ne kelljen dollárokat, eurómilliárdokat küldeni, ne kelljen szankciókat bevezetni, ne tegyük tönkre az európai kereskedelmet – magyarázta.

Döbbenten hallgatta Zelenszkij győzelmi tervét – árulta el. Ezzel a tervvel szerinte nem lehet nyerni, csak veszíteni. A háború kezdete óta az erőviszonyok Oroszország javára változtak. Most éppen elveszítjük a háborút – biztosított Orbán, aki úgy látja, hogy  a „tüzet az Európai Néppárt fújja". Ők a legelkötelezettebbek a háború mellett az egész európai mezőnyben.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
fotó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

„Az a helyzet, hogy Brüsszel ideküldött helytartókból álló kormányt akar látni.”

„Bakfitty. Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon”

– reagált arra, hogy a Néppárt nemrég azt üzente neki: távoznia kell. 

A miniszterelnök szerint Európában már senki nem akar migrációt, „más országokban a fél karjukat odaadnák az európai emberek a mi migrációs politikánkért”. Szerinte a rezsitámogatások rendszerét is irigylik – például Németországban is. „Magyarország egy tüske a köröm alatt, egy szálka, ami kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat” – fogalmazott. Ennek pedig az az oka, hogy amíg Európa stagnál, addig Magyarország növekszik. 

A gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy mikor kijönnek a számok, akkor „lesz nagy csodálkozás”. Fontosnak tartja a frissen bejelentett nemzeti konzultációt, aminek eredménye a „fundamentuma” lesz az új gazdasági csomagnak. Az egyik fundamentumnak azt tartja, hogy elkerülje az ország a háborút, „ehhez imádkozunk Trump győzelméért”. (A Telex nyomán)