„Zajlik
A lényeg

Az uniós tagállamok vezetői támogatják Ukrajna függetlenségét és területi egységét

17/10/2024 21:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az uniós tagállamok vezetői támogatják Ukrajna függetlenségét és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint továbbra is segítik anyagilag, katonailag és diplomáciailag, amennyire és ameddig kell – olvasható a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs egyhangúlag elfogadott végkövetkeztetéseiben.

A találkozón személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mutatta be a szerinte győzelemhez vezető tervét az uniós állam- és kormányfőknek. Ezt Orbán Viktor több mint rémisztőnek nevezte.

A következtetésekben az áll, hogy az uniós vezetők egyeztették Zelenszkijjel az álláspontjukat. Az állam- és kormányfők kérik a miniszteri Tanácstól, hogy gyorsan rendezzék az Európai Békekeret ügyét. Ebből az alapból utólag térítenek az EU-n kívülre vitt fegyverek, katonai felszerelések után pénzt. Egy nemrég nyilvánosságra hozott elképzelés szerint a befizetéseket kötelező helyett önkéntessé tehetik - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden azt mondta, ez a magyar kormánynak is megfelelne.

„Az Európai Unió továbbra is kész, hogy még inkább korlátozza Oroszország hadviselő képességét, beleértve a további szankciókat” – mondják ki a záródokumentum eddig elfogadott részében. (Ahogy a Telex írja, a testület korábban már többször is üdvözölte az eddigi döntéseket a korlátozó intézkedésekről, amelyeknél egyhangúságra van szükség.) Az állam- és kormányfők ismét a szankciók teljes körű és hatékony betartására szólítottak fel.

Közölték, támogatják az ukrán reformokat az uniós csatlakozási folyamatban, valamint elítélik, hogy egyes országok további segítséget nyújtanak az orosz invázióhoz.