„Ki
A lényeg

A magyarok nagy többsége elfogadhatónak tartja az eutanáziát – egy kutatás szerint

13/11/2023 13:26

| Szerző: Klubrádió

A magyarok nagy többsége, 79 százaléka elfogadhatónak tartja az eutanáziát, és mindössze csak hét százalékuk ellenzi – derült ki az Opinio piackutató alkalmazásával készült reprezentatív kutatásból, amit a Népszava közölt.

A piackutató annak apropóján kérdezte meg az okostelefonnal rendelkező 16–59 éveseket, miután Karsai Dániel ügye immár társadalmi vitává nőtt. Az alkotmányjogász szeptember végén jelentette be, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, miután gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála, és állapota rohamosan romlik – emlékeztetett a Népszava.

Karsai azt szeretné elérni, hogy Magyarországon a beteg dönthessen arról, mikor és hogyan legyen vége az életének. A témában Gulyás Gergely miniszter úgy fogalmazott: a kormány álláspontja szerint "az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni". Ugyanakkor Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára egy hétvégi konferencián úgy nyilatkozott, hogy "ebbe a világba úgy jó megérkezni, ha szeretnek és várnak, és úgy jó távozni belőle, ha szeretnek, és elengednek".