„Zajlik
A lényeg

Az amerikai politikusok elítélik a Trump elleni merényletet

15/07/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Míg az amerikai politikusok többsége támogatásáról biztosította Trumpot, és elítélte az erőszakot, a republikánus oldalon vádaskodás is tapasztalható.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen 2024. július 13-án, szombaton merényletet kíséreltek meg egy pennsylvaniai választási nagygyűlésen. A támadás során Trump jobb fülének felső részét érte egy lövés, de szerencsére nem szenvedett életveszélyes sérülést.

A politikus azóta elhagyta a kórházat.

Joe Biden jelenlegi elnök imádkozik Trump felgyógyulásáért és őszintén örül annak, hogy politikai ellenlábasa már jól van és a lábadozás útjára lépett – írja a hvg.hu.

Az amerikai elnök a Donald Trump ellen elkövetett merénylet miatt tartott sajtótájékoztatóján ezen felül a nemzet egységének megőrzésére szólított fel. Vélhetően nem elszólás volt az sem a részéről, amikor kijelentette, hogy a titkosszolgálat Trumpot védő emberei szó szerint a nemzetet is védték, amikor meghiúsították a volt elnök elleni merényletet.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az elnök szerint, ha a lövészként azonosított Thomas Matthew Crooks sikerrel jár, az polgárháborúba taszíthatta volna az országot. Nem Joe Biden az egyetlen amerikai elnök, aki megszólalt az esettel kapcsolatban.

Barack Obama szerint bár nem tudni egyelőre, hogy mi történt, de az megnyugtató, hogy Trump nem sebesült meg súlyosan.

A republikánusok igyekeznek belőle fegyvert kovácsolni – írja a lap és valóban szélsőbaloldali uszításról beszélnek a republikánus politikusok közül többen is. Az összeesküvés-elméleteket előszeretettel hangoztató Marjorie Taylor Greene arról beszélt, hogy a merényletet a demokraták akarták, sőt, így vélekedett Steve Scalise republikánus képviselő is, aki ellen korábban már követtek el merényletet. Scalise szerint a demokrata pártvezetés Trump ellen keltett hisztériája a felelős.