„Klubrádió
A lényeg

BKK: Férfiként sem ciki buszra szállni

21/06/2023 10:20

| Szerző: Klubrádió

A nők inkább közösségi közlekedést használnak és gyalogolnak, míg a férfiak inkább az autót és a biciklit választják a budapesti közlekedésben – állítja a BKK. Ezen akarnak változtatni.

Kimmer Diána, a Budapesti Közösségi Közlekedés (BKK) ügyfélélmény- és elemzési menedzserének idei tanulmányát szemlézte szerda reggel a Népszava.

Ebből azt lehet kiolvasni, hogy a nők Budapesten inkább veszik igénybe a közösségi közlekedést illetve gyalogolnak, míg a férfiak inkább jellemzően autóval és biciklivel közlekednek.

A cikk szerint ez az első genderalapú felmérés a tömegközlekedésről Magyarországon.

A kutatás azt állapítja meg, hogy igenis elválnak a közlekedési szokások a nemek függvényében.

Az utazásszámot alapul véve, a nők 33, a férfiak 46 százaléka használ autót. A közösségi közlekedést a nők 48 százaléka használja, a férfiaknak csak 39 százaléka.

Kimmer szerint mindez a hagyományos nemi szerepekre is visszavezethető. – Erről meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre, de úgy vélem, a férfiakat kiskoruktól jobban ösztönzik arra, hogy mielőbb vezessenek.

A szerző javaslatokat fogalmazott meg a Budapesti Mobilitási Tervhez, amely a fővárosi közlekedés hosszú távú stratégiája. – A kutatás alapján azt már biztosan tudjuk, hogy egy kommunikációs kampány során másként kell közelíteni a két nemhez. A férfiak esetén fontos lerakni azokat az alapokat, hogy egyáltalán nem ciki buszra, villamosra, trolira ülni.