„Zajlik
A lényeg

Döntött az Európai Gyógyszerügynökség: jöhet az új vakcina

20/12/2021 16:26

| Szerző: Klubrádió

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját, a Nuvaxovidot. Az összesített eredmények alapján a Nuvaxovid vakcina hatékonysága 90 százalékra tehető.

Az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint a Nuvaxovid hatékonyságára vonatkozó két vizsgálatban összesen 45 ezren vettek részt. Az első vizsgálat, amelyet Mexikóban és az Egyesült Államokban végeztek, 90,4 százalékos csökkenést mutatott ki a tünetekkel járó Covid–19-esetek számában. Az Egyesült Királyságban végzett második vizsgálat szintén hasonló csökkenést mutatott ki a megbetegedések számában, ebben a vizsgálatban a vakcina hatékonysága 89,7 százalék volt – írja a hvg.hu.

Az összesített eredmények alapján a Nuvaxovid vakcina hatékonysága 90 százalékra tehető.

A jelentés szerint a mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltás után néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribbak az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység vagy fájdalom, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, általános rossz közérzet, ízületi fájdalom és hányinger vagy hányás voltak.

oltás
A kép forrása: Pixabay
 

A fejlesztők génsebészeti módszerekkel alakítottak ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos, a két oltás között három hétnek kell eltelnie. Ez nem mRNS technológia, de a fejlesztők és más szakemberek nagy reményeket fűznek hozzá.

Várhatóan 2022 első felében érkezik Európába szállítmány.