„Ki
A lényeg

Karsai Dániel reagált Gulyás Gergely szavaira: A csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni

9/11/2023 19:53

| Szerző: Klubrádió

"A kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni [...] Ez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is" – válaszolta Gulyás Gergely a korábban a Klubrádiónak is gyakran megszólaló Karsai Dániel ALS-es alkotmányjogász ügyét firtató kérdésre a csütörtöki kormányinfón. A miniszter később „jobbulást kívánt” az ALS betegségben szenvedő halálos beteg Karsainak, hozzátéve: „bízzunk a csodában”.

Az ALS gyógyíthatatlan, úgynevezett moto-neuron betegség. Lényege, hogy az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Karsai Dániel Facebook-oldalán válaszolt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Ezúton szeretném ismeretlenül is megköszönni Gulyás Gergelynek, hogy jobbulást kívánt nekem és hogy bízik a csodákban”.

Az alkotmányjogász posztjában a köszönet mellett megjegyzi, hogy döntéselméleti szempontból a csoda fogalmával nem tud mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés.

„Úgyhogy köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a Kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak” – tette hozzá.

Az ügyvéd egyben felhívja a „jogvégzett Gulyás úr” figyelmét arra, hogy téves azon szakmai álláspontja, hogy ember életéről ember nem dönthet. Az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti.

„Végezetül felhívom Gulyás úr figyelmét arra, hogyha - nagyon helyesen - ellenzi a halálbüntetést, akkor az életbüntetést miért nem? Csak fizikai kínszenvedést tartalmazó és minden méltóságot nélkülöző létezés ugyanis nem más, mint büntetés. Az ilyen büntetés ellen viszont kötelező a fellebbezés lehetősége, ami csak az élet méltóságteljes befejezésről való döntés biztosítása lehet” – fejezi be gondolatait Karsai Dániel, aki álláspontját azzal a felméréssel is alátámasztotta, mely szerint a magyar lakosság négyötöde támogatja az életvégi döntésekhez való emberi jogot.