„Zajlik
A lényeg

LMP: Súlyosan szennyezett, mérgező anyagokat hordtak a Pusztavám melletti, helyreállítás alatt álló bányató medrébe

13/09/2024 16:31

| Szerző: Klubrádió

Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő szerint ez egy környezetvédelmi beruházás során történt az egykori Márkushegyi bányánál.

Csárdi Facebook-posztjában írt arról pénteken, hogy lakossági bejelentés alapján ment el a Fejér és Komárom-Esztergom megye határán lévő Pusztavámra. Az ott élők szerint az ottani rekultiváció rendkívül gyanús, mert "borzalmas szaga van" az oda hordott anyagnak.

Pusztavámon mintát vetettek, és egy akkreditált laborban bevizsgáltatták az egykori Márkushegyi bánya tavának medrébe töltött anyagot. A vizsgálat kimutatta, hogy számos anyag abban meghaladja az egészségügyi határértéket, a fenolé például 9,6-szorosan, míg a kadmiumé két és félszeresen. A króm mennyisége is hatérérték feletti, de ahhoz közelít az arzén, a bárium vagy az ólom mennyisége is.

A képviselő kijelentette: erős a gyanúja, hogy "az embereket megbetegítő, környezetvédelmi beruházásnak álcázott tevékenység" a környezetvédelmi hatóság és a bányakapitányság tudtával és támogatásával történt. Mindkét szerv elutasította, hogy találkozzon velük, de várják a reakciójukat – fűzte hozzá.

Csárdi Antal szerint a mérgező anyagok többsége belemosódik az ívóvízbázisba. Ezért követelik a kormánytól, az egészségügyi hatóságtól és a bányakapitányságtól, hogy szüntessék meg az áldatlan állapotot.