„Klubrádió
A lényeg

Mészáros-közelbe került a Fundamenta

27/03/2024 14:52

| Szerző: Klubrádió

Lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek végén a Mészáros Lőrinc-féle gigabank 76,35 százalékos tulajdonrészt szerzett. A Fundamenta önálló szervezet marad az MBH-csoporton belül, eközben az MBH 480 ezer ügyfelet nyer.

A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává – írja a hvg.hu.

2023 őszén derült ki, szintén a portál írta meg, hogy az MBH Bank adta a legkedvezőbb ajánlatot a Fundamenta-Lakáskasszára azokon a tárgyalásokon, amelyeket a lakástakarék-pénztár többségi német tulajdonosa, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG kezdeményezett az év elején a potenciális vevőkkel. Az egyezkedés végső fázisában Mészáros Lőrinc bankholdingja mellett már csak az Erste Bank Hungary Zrt. volt versenyben.

Az ügyletről kiadott közleményben az áll: a termékpaletták kombinálásával, banki, lakás-takarékpénztár és biztosítási termékek összekapcsolásával, valamint az ügyintézés hatékonyságának növelésével számos új befektetési, biztosítási és hiteltermékhez juthatnak majd a keresztértékesítés során az ügyfelek.

Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével. Emellett az MBH Csoport 1,5 millió meglévő lakossági ügyfele további potenciált nyújt a lakás-takarékpénztári termékek népszerűsítésében.

A jelenleg csaknem kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel, 893 milliárd forint saját tőkével, közel 5000 milliárd forint bruttó hitelállománnyal és több mint 6200 milliárd forint betétállománnyal rendelkező MBH Bank az akvizícióval 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik.