„Köszönjük,
A lényeg

Páciensét molesztálta a háziorvos, kényszergyógykezelésre ítélték

2/07/2024 12:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Kóros elmeállapotban volt.

A külföldi állampolgárságú férfi felnőtt háziorvosként ügyeletet látott el egy fővárosi kerületi egészségügyi szolgáltatónál. Az elkövető 2021. július 21-én, délután, megvizsgált egy nőt, melynek során nem tartotta be a higiéniai és az orvosszakmai szabályokat. Emellett a férfi az orvosi hivatásából adódó hatalmi helyzetével visszaélve a vizsgálóágyon fekvő, kiszolgáltatott helyzetben lévő beteget arra kényszerítette, hogy eltűrjön a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket is.

 
Illusztráció
 

A férfi a bűncselekmények elkövetésének időpontjában és utána olyan kóros elmeállapotban szenvedett, amely képtelenné tette cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében.

Az ügyészség a férfi ellen gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra és kényszergyógykezelés alkalmazását indítványozta. A vádlott jelenleg más ügyben áll kényszergyógykezelés alatt – jelentette az Ügyészség.