„Zajlik
A lényeg

Pár év múlva a magyar lehet a legnagyobb külföldi közösség Ausztriában

29/07/2024 08:26

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

118 ezren dolgoznak a szomszédban

A 2024. áprilisi adatok szerint már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami 4,4 százalékos éves növekedést jelent, és azt, hogy ma már az alkalmazottak három százaléka magyar. Már csak német állampolgárokból van több a külföldi dolgozók között Ausztriában. ők 124 ezren vannak,

néhány év múlva akár a magyar is lehet a legnagyobb külföldi közösség Ausztriában

– írja a G7.

Az Ausztriában dolgozó magyarok legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes munkavállaló, ha az összes Ausztriában dolgozó magyar bérének medián értékét nézzük, akkor az azonban

durván 2000 euró, ami jóval magasabb a magyar mediánnál.

 
Illusztráció.
 

Hiába járnak tehát rosszul a magyarok az osztrák országos átlaghoz képest, olyan nagy a különbség a két ország között, hogy még így is a hazai bérek többszörösét kereshetik meg.

A fizetés akkor ér tényleg sokat, ha valaki Magyarországon él – ezért is éri meg az ingázás. Ausztriában jóval magasabb az árszínvonal, még akkor is, ha a szupermarketekben vannak a hazainál olcsóbb vagy éppen akciós termékek. Az Eurostat adatai szerint 2022-ben 1,6-szor volt magasabb az árszínvonal Ausztriában, mint Magyarországon.

Az osztrák és magyar bérek között az olló nem zárul, hanem nyílik, Ez magyarázat is lehet arra, hogy miért nő évről-évre a magyarok száma Ausztriában – jegyzi meg a lap.