„Zajlik
A lényeg

Robbanószereket találtak Trump merénylőjének autójában

15/07/2024 15:30

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

"Nem kellene itt lennem, halottnak kellene lennem” – mondta az újságíróknak a magánrepülőgépén a republikánus párt Milwaukee-ban megrendezett jelölőgyűlésére tartva Donald Trump.

A volt elnök szerint csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt, a lövés pillanatában ugyanis éppen jobbra fordította a fejét, hogy elolvasson egy illegális migrációról szóló táblázatot – írja a New York Post.

Donald Trump korábbi amerikai elnökre több lövést is leadott egy merénylő szombaton, a színpadtól kb. 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

A New York Post beszámolója szerint republikánus elnökjelölt füle be volt kötve, ezt leszámítva jó állapotban volt, a stábja viszont nem engedte, hogy kép készüljön róla. A gépen utazó újságíróknak megmutatott egy zúzódást is a jobb alkarján, amit akkor szerzett, amikor a biztonságááért felelős ügynökök a lövés után a földre lökték. Mint mondta, a cipője is emiatt esett le, ezért hallható a merényletről szóló videófelvételeken, ahogy azt mondja az őt fedező ügynököknek, hogy hadd vegye fel a cipőjét.

Amerikai elnökválasztás - Támadás Trump ellen
 
Trump merénylet
 
Butler, 2024. július 14. Rendőrők a támadás helyszínén, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésén 2024. július 13-án. A politikus a jobb fülén megsérült, de a titkosszolgálat védőgyűrűjében a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci
Fotó: Evan Vucci
 

Az FBI által Thomas Matthew Crooksként azonosított férfivel, miután rálőtt Donald Trumpra, a titkosszolgálat egy mesterlövésze végzett, nagyjából fél percen belül azt követően, hogy leadta a lövéseket. Crooks a pennsylvaniai Bethel Parkban élt és állítólag egy ottani egészségügyi rehabilitációs otthon konyháján dolgozott, bár ezt a helyszínen az intézmény vezetője a nyomozás érdekeire hivatkozva sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a BBC riporterének.

A merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna – mondta el újságíróknak Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

Wray hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek. Az FBI-igazgató megerősítette, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni. Wray megjegyezte, hogy az online térben máris fokozódtak az erőszakcselekményekkel kapcsolatos fenyegetések a Trump elleni szombati merényletkísérlet óta.

Valószínűleg kampánytémát csinálnak majd a Trump elleni merényletből, pedig egy objektív, minden fél által elfogadott vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy kiderítsék, hogy pontosan ki és mit hibázott – mondta a Klubrádió által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő.

Kis-Benedek József szerint nincs okunk feltételezni, hogy a felelős titkosszolgálat nem tett meg mindent a volt elnök megvédéséért. 

2024. július 15. A lényeg (2024.07.15.) Kis-Benedek József
01:09
00:00