„Klubrádió
A lényeg

Tiltakozás az ellenzéki képviselők ellehetetlenítése ellen az Európai Parlamentben

26/11/2019 19:25

| Szerző: Klubrádió

Szolidaritási akcióval tiltakoztak Strasbourgban  a magyar parlamenti  ellenzéki képviselők jogainak csorbítása ellen. Magyar ellenzéki uniós képviselők mellett többek között az európai szociáldemokrata frakció elnöke, német, osztrák és svéd delegációvezetők, illetve politikusok, valamint  Udo Bullmann korábbi német frakcióvezető  is részt vett a demonstráción. 

A  Fidesz módosítani akarja a képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy ezzel akadályozza az ellenzéki képviselők kormánykritikus munkáját. A Fidesz a többi között megszüntetné az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe, de korlátoznák szabad véleménynyilvánítási jogukat is a parlamentben.

A szocialista uniós képviselő, Ujhelyi István, aki megszervezte az akciót,  úgy fogalmazott: „Sok mindent láttak már a fideszes módszerekből, de ilyen messzire még nem merészkedtek. Hozzátette: hiába hivatkoznak arra, hogy az unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmester-tempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja. A fidesz elképzelése az ellenzéki képviselők ellehetetlenítéséről tűrhetetlen, gyáva és erkölcstelen lépés, amely ellen Európában is szót kell emelni"– hangsúlyozta Ujhelyi István.