„Zajlik
A lényeg

Trump elhagyta a kórházat, merénylőjét azonosították

14/07/2024 10:54

| Szerző: Klubrádió

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen 2024. július 13-án, szombaton merényletet kíséreltek meg egy pennsylvaniai választási nagygyűlésen. A támadás során Trump jobb fülének felső részét érte egy lövés, de szerencsére nem szenvedett életveszélyes sérülést. Rövid kórházi ellátás után elhagyhatta az egészségügyi intézményt.

A Republikánus Párt közlése szerint Trump állapota stabil, és részt vesz a hétfőn kezdődő wisconsini Milwaukee-ban tartandó republikánus nemzeti konvención, ahol hivatalosan is elnökjelöltté nevezik.

Az FBI megerősítette, hogy a merénylő egy 20 éves pennsylvaniai férfi, Thomas Matthew Crooks volt. A támadó egy gyárépület tetejéről, körülbelül 130 méter távolságból lőtt Trumpra. A merénylőt azonnal lelőtte egy mesterlövész. Crooks motivációja egyelőre ismeretlen.

A CNN szerint a támadó republikánus szavazóként volt regisztrálva, de korábban demokrata projekteknek is adományozott. Pittsburgh külvárosában élt és 2022-ben érettségizett.

Az Egyesült Államokban sajnos komoly „hagyománya” van az elnökök és elnökjelöltek elleni merényleteknek és merényletkísérleteknek. Abraham Lincoln és John F. Kennedy is merénylet áldozata lett, 1981-ben történt pedig Ronald Reagant megsebesítették Washingtonban.