„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Se béke, se misszió – Hardy Mihály jegyzete

13/07/2024 15:04

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Csak a pontosság kedvéért szögezzük le: ebből a békemissziós szövegből egyetlen betű sem igaz. Szó sincs itt békéről.

2024. július 13. Hetes Stúdió-részlet (2024.07.13. Hardy Mihály jegyzete)
03:46
00:00

Nem tudom felfigyeltek-e a héten Gulyás Gergely kancelláriaminiszter különlegesen erős elszólására. Íme: "A háborúellenes propagandával szeretnénk szembeszállni, fontosnak tartjuk a legnagyobb átláthatóságot." Hogy micsoda??? Hallgassuk meg csak figyelmesen még egyszer: "A háborúellenes propagandával szeretnénk szembeszállni, fontosnak tartjuk a legnagyobb átláthatóságot.”

Ekkora sületlenséget, ilyen önleleplező ostobaságot régen nem mondtak még a kormány képviselői, ilyen magas szinten biztosan nem. Mert mi is a háborúellenes propaganda? Nem más, mint a béke melletti kiállás. Nyilván mindez az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban hangzott el és semmi másról nem szól, mint arról, hogy a kormány megint szeretne még erősebben nekimenni a megmaradt független magyar sajtónak. Csakhogy a miniszter ország-világ előtt ennek a pont az ellenkezőjét mondta. Véletlen elszólás? Minden bizonnyal igen, de súlyosan önleleplező. Ha valaki hosszú éveken át kénytelen bődült ökörségeket, színtiszta hazugságokat állítani, akkor előbb-utóbb becsúszik egy hiba és tévedésből – igazat mond.

Lássuk be, nem könnyű Gulyás Gergely munkája! Mert a magyar kormánypropaganda szerint rajtuk kívül itt mindenki háborúpárti. Tudják: háborúpárti a teljes magyar ellenzék, elsősorban Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, aztán Magyar Péter és Márki-Zay Péter, háborúpárti Ursula von der Leyen, Olaf Scholz, a svédek és az észtek meg a lengyelek, Joe Biden és az egész NATO, csak a magyarok kormánya békepárti, nem igaz?

Lelki szemeim előtt felsejlik, ahogy e heti világkörüli politikai ámokfutását megelőzően Orbán Viktor kisétál a Karmelita Palota udvarának eldugott sarkába, oda, ahol senki sem látja és megeteti némi maggal a galambdúcban fészkelő tojópárt. Akik egyébként két és fél éve nem hoztak egyetlen tojást vagy életképes fiókát sem a világra. Pedig bizonyosan békegalambok. Egyenesen missziós, békemissziós galambok. Igaz, csak oroszul értenek, és mindenki más a világon birodalmi orosz sasnak látja őket. Veszélyes és vérszomjas ragadozómadárnak, amely még erősen megtépázott tollakkal is igyekszik kiterjeszteni egykor hatalmas szárnyait. Friss zsákmányt és döghúst is válogatás nélkül elfogyaszt, étvágya csillapíthatatlan. Grúziától a Krímen át Ukrajnáig. Ennyi értelme van a békemisszió kifejezésnek.

Csak a pontosság kedvéért szögezzük le: ebből a békemissziós szövegből egyetlen betű sem igaz. Szó sincs itt békéről. Sokkal inkább az orosz-szovjet birodalmi terjeszkedéssel szemben kialakított nemzetközi egység megbontásáról. És misszióról pedig még annyira sem, hiszen soha, sehol, senki nem adott sem megbízást, sem nemzetközi felhatalmazást Orbán Viktornak, hogy a nevükben tárgyaljon, például Moszkvában.

A magyar miniszterelnök ezzel a békemisszióval úgy viselkedik, mint azok az eszement magamutogatók, akik lassan minden Európa-bajnoki focimeccsen berohannak a pályára és megzavarják a játékot. Rövid közjáték, majd a biztonságiak kivezetik az imposztort. Ja, és mindenki rettentő dühös a zavarkeltőre.

 
Orosz címer - Picasso békegalamb
Fotó: Klubrádió
 

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2024. július 13-i adásában hangzott el.