„Zajlik
Publicisztika
Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete

Az utóbbi időben egyre több a gumicsont, ami szerintem a kormányzási krízis egyik legbiztosabb jele. Úgy látszik, egyre több az állami- és egyházi botrány, amiről el kell terelni a figyelmet.

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete

Ami biztosnak látszik: a régi emberek távozása. Ezt a DK is tutira veszi a maga keserű módján, midőn a korábbi csapat letűnését az emberiség elleni totális bűncselekménynek próbálja beállítani.

A simogató pofon - Dési János jegyzete
Publicisztika

A simogató pofon - Dési János jegyzete

A lényeg, ettől még a pofon - akárhogy is nevezzük, ez bizony alapos megszorítás. Nyilván a százmilliárdokkal kitömött rendszerpropaganda lelkesen szajkózza a szöveget: ez kérem nem megszorítás, mert az csak a gyurcsányi időkben volt, meg Brüsszelben, meg a Sorosnál meg a nemváltó óvódások. Ez csak kiigazítás, esetleg elhalasztás vagy ilyesmi. Persze pofon ez, méretes.

Közfinanszírozott, vagy nem lesz – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Közfinanszírozott, vagy nem lesz – Selmeci János jegyzete

Egyszerre peches és szerencsés vagyok, mert belenőttem abba a világba, amikor az újságírókra kis túlzással már tényleg csak azoknak van szükségük, akik néznek, hallgatnak, olvasnak minket, esetleg meg akarnak venni. Amikor először mondtam be a rádióba a számlaszámot, meg a telefonszámokat, amiken csekket lehet kérni, még felvetődött a „tarhálás” vádja, mára szinte mindenki ezt csinálja azok közül, aki mögött nincsen valamelyik kormány.

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete

Szóval, miközben a kínai érdekek szerint és kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vasútvonal építéséhez az Orbán család bányájából szorgalmasan szállítják a követ, az egyre-másra felhúzott akkugyárakat lassan be lehet zárni. Ha nem, akkor a gyártáshoz szükséges gigantikus mennyiségű víz és elektromos energia szépen ki fogja szárítani a magyar gazdaság egy részét. A pillanat uralása – mint a Fidesz alapvető stratégiája – ilyen módon működik.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

17/06/2024 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

2024. június 17. Esti gyors - részlet l Dési János jegyzete (2024.06.17.)
04:22
00:00

Rendes amerikai krimiben mindennapos, hogy egy derék és becsületes nyomozó már majdnem leleplezi valamely hatalmasság törvénytelenségeit, de akkor korrupt főnökei leállítják a vizsgálódást, kirúgják a derék detektívet, akit csak egy szőke, dekoratív hölgy és némi bourbon vigasztal meg. Később persze, amikor felerősödik a zene, fordulat következik be, a nyomozó újra nyomozhat és a stáblista előtt még láthatjuk, hogy a bűnöst bilincsben viszik el, és a korrupt vezetők is megkapják, amit megérdemelnek addigra, mire nekünk elfogy a popcorn és a kóla.

A minap egy adónyomozó a Partizánban azt mondta, hogy ő már majdnem mindent kiderített Gattyán György 19 milliárdos adóügyében – de aztán az adóhatóság új vezetői finoman szólva sem szorgalmazták, hogy folytassa a kutatómunkát, annyira nem, hogy végül is elutálták a testületből. Állítólag három befolyásos, a kormányhoz közelálló ember járta ki, hogy hagyják futni, az online pornóoldal üzemeltetéséből meggazdagodott vállalkozót.

A dolog ott kezd érdekesebb lenni, hogy Gattyán, aki addig a nyilvánosság számára nem nagyon árulta el, hogy különösebben érdeklődne a közügyek iránt, egyszer csak pártot gründolt és elindult az országgyűlési választásokon, majd most a legutóbbi önkormányzati/európai parlamenti szavazáson is. Igaz, hogy ímmel-ámmal. És ahhoz képest, hogy az online szexiparba mennyire kreatív, kezdeményező és hatékony szereplőként kapcsolódott be – pedig ott aztán igazán komoly versenytársak teremnek –, mintha lealibizte volna a dolgot. De akkor is. A csúnya pesti pletyka már akkor szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, ezzel is ossza meg az esetleges ellenzéki szavazókat, erősítve a Fideszt. Cserébe futni hagyják.

Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött, hogy elkenték neki ezt az ügyet, miközben hát valójában olyan ártatlan, hogy csak na. Szóvivője szerint ráadásul számtalan fórumon, még nemzetközi szinten is elismerték, hogy mindent rendben csinált, az Európai Bíróság például 2015-ben kimondta, hogy a magyar hatóság nem minősíthette volna visszaélésnek Gattyánék lépését – hogy külföldre szervezte ki az adófizetést – azok alapján az adatok alapján, amelyek az adóhivatal rendelkezésére álltak. Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló - azt inkább az általa üzemeltetett oldalakon tessék keresni. A NAV szerint tehát ők mindent megtettek az eljárás sikeréért, de minden jogi fórumon elbuktak. Arról nem esik szó közleményükben, hogy valóban ellehetetlenítették volna a nyomozást vagy sem – azaz ebben a megszólalásukban végül is nem cáfolják (igaz, nem erősítik meg), hogy az ügyet legjobban ismerő nyomozókat leváltották volna. De ha tényleg leváltották, akkor az részben magyarázat arra, miért nem sikerült rábizonyítani az adócsalást.

A 2017-es hírekből kihámozható, hogy a NAV ugyan átadta vádemelésre az anyagát az ügyészségnek, az azonban nem emelt vádat, mert „a bűncselekmény elkövetése nem volt kétséget kizáróan megállapítható”. Ez persze csak egy aprópénzes 20 millió forintos ügyecske volt, de később az egész sokmilliárdos történet ide jutott. Az ügyészség pedig hozott anyagból dolgozik.

Tanulság nincs. Aki elhiszi, hogy politikai okokból belenyúlnak a Schadl-Völner lassan feledésbe menő ügybe, az most sem fog ebben kételkedni. Aki szerint jogilag-erkölcsileg minden rendben volt – és miért ne lehetne így egy jogállamban – az boldogan nézheti tovább a Gattyán-féle szexoldalakat azzal: itt van csak látnivaló.

Dési János jegyzete a Klubrádió Esti gyors című műsorában hangzott el 2024. június 17-én. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd