„Zajlik
Megbeszéljük...

A befogadás-vitát nem a nők kárára kellene eldönteni – véli Kováts Eszter politológus

2/08/2024 18:22

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Fellángolt a vita arról, hogy az olimpián indulhat-e a női bokszolók között az az algériai Imane Helif, aki interszex embernek számít, ugyanakkor úgy megütötte ellenfelét a ringben, hogy az olasz Angela Carinire 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Kováts Eszter politológus szerint fontos, hogy a kisebbségek is egyenlő jogokkal rendelkezzenek, de az is szem előtt kell tartani, hogy ezáltal ne jussanak jogosulatlan előnyhöz például a sportban.

2024. augusztus 02. Megbeszéljük-részlet (2024.08.02.) Kováts Eszter
15:59
00:00

Csütörtök óta valószínűleg megugrottak az "interszex" szóra való Google-keresések – mondta Kováts Eszter annak kapcsán, hogy az olimpián kérdések merültek fel az egyik női bokszoló nemével kapcsolatban, miután az interszex Imane Helif 46 másodperc után legyőzte olasz ellenfelét. A magyar beszélt nyelvben nem sokkal ezelőttig hermafroditának neveztük ezeket az embereket – tette hozzá a politológus. 

Ez azt takarja, hogy az adott személy egy kromoszómális rendellenesség miatt mindkét nemnek a jegyeit hordozza. Helifről annyit lehet tudni, hogy a férfiakra jellemző, magas tesztoszteronszintje van, illetve XY kromoszómája is. Ennek hatására a férfi pubertáskoron esett át, amik hatalmas előnyökhöz juttatták a női bokszolókhoz képest – magyarázta Kováts Eszter.

Szerinte érdemes volna a józan ész alapján dönteni. A befogadás támogatása mellett azt is szem előtt kell tartani, hogy ne álljon elő olyan igazságtalan vagy akár veszélyes helyzet például a női sportolók számára. "Ezt az egész befogadásvitát nem a nők kárára kellene eldönteni" – fogalmazott Kováts Eszter.

A politológus szerint azért összetett a kérdés, mert a biológiára való hivatkozásnak vannak rossz előzményei a történelemből, például mikor a nők kisebb agyára hivatkozva nem adtak nekik egyenlő jogokat a múltban. Ugyanakkor a politikai szempontok pedig azért vihetnek tévútra, mivel a gender-kérdéssel a mai politika könnyen tudja leegyszerűsíteni a vitát annyira, hogy a befogadáspártiak vagy a maradiak szembenállását hozza létre. Ebben a vitában valójában nem két tábor áll szemben egymással, hanem egy sokkal összetettebb kérdésről van szó – tette hozzá Kováts.

Szerint most egy erős normaváltozás történik: "Ezt nyögjük most, és ennek vannak ilyen nagyon fájdalmas és ilyen dühös megnyilvánulásai" – fogalmazott.

Paris Olympics Boxing
 
Paris Olympics Boxing
 
Párizs, 2024. augusztus 1. Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. Helifet a 2023-as világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárták.
Fotó: John Locher / MTI/AP/John Locher
 

Imane Khelif nőként született, női mezőnyben is versenyzett egész életében, de tavaly a Nemzetközi Bokszszövetség kitiltotta a világbajnokságról, mert állítólag X és Y kromoszómákat is találtak nála egy vizsgálatban, ez pedig csak a férfiakra jellemző. Ugyanakkor az olimpiát a bokszszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszültségek miatt Tokió óta már nem a Nemzetközi Bokszszövetség szabályai alapján rendezik, így a két bokszoló az olimpiára vonatkozó versenyszabályzat alapján a nők között indulhat – írta a Telex.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kováts Eszterrel
2024. augusztus 2., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György