„Zajlik
Megbeszéljük...

A főváros engedélye nélkül a Szabadság-szoborra keresztet rakni nem lehet – értesült Pikó András a főpolgármester-helyettestől

27/08/2024 17:37

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Józsefváros polgármestere osztja Őrsi Gergely véleményét az ügyben, hogy Karácsony Gergely elhamarkodottan fejezte ki együttműködési készségét egy esetleges budapesti olimpia előkészítésére. Pikó András arról is beszélt, hogy ő úgy értesült Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől, hogy a főváros engedélye nélkül nem lehet keresztet rakni a Szabadság-szoborra. 

2024. augusztus 27. Megbeszéljük-részlet (2024.08.27.) Pikó András
17:31
00:00

Egy főpolgármester legfeljebb odáig juthat el, hogy amennyiben az olimpia rendezése fölmerül, a népszavazást azonnal fel kell vetni – mondta Pikó András a Megbeszéljük című műsorban. 

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester arról nyilatkozott ma a Népszavának, hogy szerinte Karácsony Gergely váratlanul gyorsan fejezte ki együttműködési készségét egy esetleges olimpiai pályázat ügyében. A főpolgármester az olimpiai beruházások engedélyeztetéséért cserébe pénzt várna a kormánytól: "Sokkal, de sokkal erőteljesebben kellett volna ütni az asztalt a Lánchíd, de főleg az Egészséges Budapest elmaradt milliárdjai miatt" – fogalmazott Őrsi a lapnak.

"Karácsony Gergely főpolgármester úrnak is vannak félresikerült politikai akciói" – reagált Őrsi szavaira Pikó András józsefvárosi polgármester. Hozzátette, Magyarországnak sokkal nagyobb gondjai vannak, amelyek az olimpia rendezésének tervét komolytalanná teszik, elég csak megnézni a magyar vasúti rendszer állapotát.

Őrsi Gergely arról is nyilatkozott, hogy néhány nap alatt helyi védelem alá lehetne helyezni a Szabadság-szobrot, hogy ne lehessen keresztet állítani rá, de a városvezetés nem lépett. Ehhez képest Pikó András úgy értesült Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől, hogy mivel a Szabadság-szobor Budapest tulajdonában áll, ezért a főváros vezetésének engedélye nélkül nem lehet keresztet állítani oda. 

"Nagyon gyorsan le kellene higgasztani a kedélyeket, a tulajdonos szólaljon meg, és mondja azt, hogy ácsi, tehát hogy van ennek egy rendes menete, a tulajdonos hozzájárulása nélkül nem lehet keresztet rakni egy ilyen emlékműre, az a fővárosnak a tulajdona" – fogalmazott Józsefváros polgármestere.

A mai Magyar Nemzet címoldalán Rétvári Bence azt írja, hogy "2000 éves világnézetet hirdet a kereszt a Citadellán" – vetette fel a műsorvezető, Bolgár György.

"Legalább kétezer éves elv, hogy a tulajdonos hozzájárulása nélkül nem eszközölünk semmit sem a tulajdonon. Ezt meg én tartanám fontosnak, Rétvári Bence figyelmét ajánlani" – reagált Pikó András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Pikó Andrással
2024. augusztus 27., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György