„Klubrádió
Hetes Stúdió

A helyzet jó, reménytelen – Szénási Sándor jegyzete

21/08/2021 15:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

„Nem tudjuk, hogy igazi, tartós ellenállás bontakozik-e ki a talibán ellen, és nem tudjuk, hova vezetnek a belső ellentétek az al-kaidás szövetségesek, az Iszlám Állam harcosai és a pastu vezetés között. De egy biztos. Reform tálib nincs.”

2021. augusztus 21. Hetes Stúdió / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.08.21.)
02:19
00:00

Komolyan alig vehető vita folyik a nemzetközi médiában arról, hogy valóban megváltoztak-e a tálibok, más mentalitással közelítenek-e a nők jogaihoz, létezik-e igazából az amnesztia, amit a korábbi rezsim tisztviselőivel szemben meghirdettek, és hogy visszaállítják vagy sem azt a kopár, élhetetlen életet, ami miatt a bukásukat húsz évvel ezelőtt még ünnepelte az afgán társadalom.

A vitához ajánlott figyelembe venni néhány tényt. Az afgán nemzeti bank elmenekült elnöke nyilatkozta, hogy az ország pénzére, körülbelül 9 milliárd dollárra a tálibok aligha tehetik rá a kezüket, az összeg ugyanis amerikai és svájci bankokban van, amit nem fognak egy el nem ismert rendszer urainak átutalni. Az IMF már közölte, hogy a puccsistáknak nem utalja át a korábban megszavazott 45 millió dollárt, egy orosz diplomata pedig azt állítja, tudomása van arról, milyen hihetetlen pénzzel lépett le Asraf Gháni államfő, aki ezt egyébként cáfolja. A lényeg: a táliboknak nincs pénzük. Továbbá nincs az állam irányításához kellő személyzetük, pedig, ha mást nem is, azt megtanulták, hogy a húsz évvel ezelőtti kaotikus hatalomgyakorlást nem éleszthetik újjá.

Kellene tehát a Nyugat pénze, azt megelőzően pedig a diplomáciai elismerés, kellenek a befagyasztott segélyek és kell, hogy a Nyugat ne vigye el a használható embereket. Ezért hangzanak el a simaszavú ígéretek egy moderált uralomról. Némi problémát jelent, hogy a vezetés taktikáját a tálib hadsereg nem érti, és nem követi, azt csinálja, amit szokott, kegyetlenkedik, ahelyett, hogy kivárná, amíg a pávatánc eredményt hoz. Mert az egész színjáték úgyis csak rövid időre szól: ha a vezetés megérti, hogy nem jön a pénz, akkor majd elfogadja a kínai kölcsönöket, és nyíltan csinálja azt, aminek az ellenkezőjét ígérte, és aminek a jelei azért eddig is világosan látszódtak.

Történhet még sok minden. Nem tudjuk, hogy igazi, tartós ellenállás bontakozik-e ki a talibán ellen, és nem tudjuk, hova vezetnek a belső ellentétek az al-kaidás szövetségesek, az Iszlám Állam harcosai és a pastu vezetés között.

De egy biztos. Reform tálib nincs.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2021. augusztus 21-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/EPA/STRINGER