„Köszönjük
Belső közlés

Aaron Blumm: Zsákutcá(k)

7/05/2023 18:34

| Szerző: Pályi Márk/Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Virág Gábor Csáth kocsit hajt című könyvének részeleteit hallgathatják meg a szerző előadásában.

2017. június 09. Virág Gábor - Zsákutcá(k) 5
03:05
00:00

Az 1973-ban Zentán született Virág Gábor a vajdasági magyaroknak a délszláv konfliktus által fenyegetett nemzedékéhez tartozik, hiszen éppen katonaköteles korúak lettek a háború kitörésekor, így természetszerűleg írói mondanivalóját a korabeli délvidéki miliő ábrázolása mellett ez is meghatározza. Virág irodalmi pályája mellett jelentős szerepet tölt be a szerbiai magyarok kulturális életében, hisz az újvidéki Forum könyvkiadó igazgatójaként és főszerkesztőjeként részben ő keltette új életre a jugoszláv idők legendás magyar kiadóját. A műhely többek között olyan progresszív köteteket is megjelentetett, mint Maja Solar verseit, amelyekkel Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk november 7-i adásában foglalkoztunk. Virág emellett például az Ex Symposion folyóirat szerkesztőségi tagja és nem mellesleg a lakóhelyén, Kishegyesen rendszeresen megrendezett családias magyar kulturális fesztivál, a Dombos Fest szervezője is.

2017. június 19. Virág Gábor - Zsákutcá(k) 7
02:02
00:00

Ugyanebben a műsorunkban láttuk vendégül hat évvel ezelőtt Virág Gábort mint szerzőt is, akivel Szegő János beszélgetett az adásban és aki íróként rendszerint az Aaron Blumm álnéven publikál, ezen a néven jegyzi Csáth kocsit hajt című prózakötetét is,  amelyből a Belső közlésben fölolvasott. Mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják ennek a felolvasásának két részletét. A szövegekben Virág a zsákutca motívuma köré szervezi a rendszerváltás utáni vajdasági lét körülményeit és fonákságait.

A részleteket a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva lehet meghallgatni.