„Ki
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Aki körül megtörténik a valóság – Erdős Dénes, fotográfus az Ötösben

27/05/2024 11:56

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Erdős Dénes, fiatal fotóművész, a 42. Magyar Sajtófotó pályázaton első helyen végzett A lakhatás alapjog című sorozatával a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában. A díjnyertes alkotóval beszélgetett Murányi Tünde és Kálid Artúr az ÖTÖS május 24-i adásában, a műsor vendégei voltak továbbá Jász Attila író, Béres Eszter zeneterapeuta és Szarka Judit pedagógus.

2024. május 24. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 24., péntek 10:05)
92:20
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

A díjnyertes alkotó szerint a fotózás valójában kapcsolatteremtés, igaz műfajonként más-más léptékben. Míg az utcai fényképezés során jobb, ha a fotós minél láthatatlanabb, a jó dokumentarista fotók elkészítéséhez elengedhetetlen a bizalmi viszony kiépítése és a témába fektetett hosszabb kutatómunka. Erdős Dénes A lakhatás alapjog című sorozata több helyszínen készült, a műsorból részletesen kiderül a címlapképen látható fotó története, valamint az Ügetőnél található Szürke Ház lakóinak története is. A kilakoltatás témáját feldolgozó sorozat mély társadalmi érzékenységet mutat, és nem születhetett volna meg az Utcajogászok és A Város Mindenkié civil szervezetek, valamint az érintett lakók támogatása nélkül.

A 42. Magyar Sajtófotó kiállítás június 2-ig látható a Capa Központban.

 
Erdős Dénes
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

A műsor első vendége Jász Attila, író, alias Csendes Toll volt, akit az immár elmaradhatatlan Klasszikusok újratöltve rovatunkban az „indiánozás” rejtelmeiről kérdeztünk. Szó került a dunai és a bakonyi indiánok történetéről is, valamint J. F. Cooper és Karl May indiános regényeiről, első sorban az újra kiadott Az utolsó mohikánról és a Winnetou regényekről.

 
Jász Attila
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Ezt követően Szarka Judit, tanár, irodalom- és filmkritikus érkezett az Ötösbe, akivel a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy szomorú sorsáról beszélgettünk. Arról, hogy milyen fontos is lenne, ha a gyerekeink megtanulhatnák, hogy milyen szemmel nézzenek a filmre, vagy ha tudhatnák mi fán terem a filmtörténet, és hogyan lehet egy filmet elemezni.

 
Szarka Judit
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

11 óra után is maradtunk a pedagógiánál, és az éneklés erejéről, varázsáról, terápiás hatásáról beszélgettünk Béres Eszterrel, aki énekesnőként, énektanárként, sőt zeneterapeutaként is dolgozik. Célja a valódi hang megtalálása – hogy a tanítványai képesek legyenek a zenén, az éneklés révén saját magukhoz kapcsolódni.

 
Béres Eszter
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Erdős Dénes díjnyertes sorozatából

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024.05.24., péntek 10:05