„Támogassa
Galaxis kalauz

Az vagy, amit hallgatsz

23/09/2022 19:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az ember tragédiájától az ember identitásáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, átalakult-e az alfaság az emberiség történelme során; valamint, hogy mit jelent ma Klubrádió-hallgatónak lenni.

2022. szeptember 21. Galaxis kalauz (2022. szeptember 21., szerda 15:00)
48:56
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1984 óta szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. A dátum Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatójához kötődik. 1883. szeptember 21-én tartották ugyanis a Nemzeti Színházban Paulay Ede rendezésében. A mű az emberség kérdését járja körül – a többi között. A különböző korokban, amikor újra és újra műsorra tűzi egy-egy színház nem ritkán más céllal, és más hangsúlyokkal teszi. László Ferenc kultúrtörtésszel a 199. epizód első epizódjában arra is választ kerestünk, hogy vajon mitől, és hogyan változott a mű értelmezése, esetleg a fontossága. A beszélgetésből az is kiderült, miért vártak a színpadra vitellel a megjelenés után több, mint 20 évet, és hogyan fogadta akkor a közönség. 

Az ember tragédiája 2.0
 
Az ember tragédiája 2.0
Fotó: KISLACI
 

És ha már az ember küzd és bízva bízik – túl a dráma mélyebb jelentéstartalmán –, hamar kiderül, vajon győzedelmeskedik-e. Vajon lehet saját maga legjobb változata, és ezáltal egy közösség kiemelkedő tagja? Azt feltételeznénk, hogy az emberiség történetének eddigi szakaszaiban az éppen aktuális kihívások hatására eltérő tulajdonságok által válhatott valaki vezető figurává. A Bereczkei Tamás professzorral készült interjúból kiderült, hogy ez részben igaz, ugyanakkor az alapeszmények az alfasággal kapcsolatban változatlanok. A Pécsi Tudományegyetem pszichológia tanszékének oktatója elmondta, miközben mára a férfiakra vonatkozóan is felértékelődtek olyan erények, amelyeket eredetileg női tulajdonságoknak számítottak, még mindig nem elhanyagolható a konditerembe járók száma, vagy éppen az a tény, hogy a vagyon és a befolyás vonzó lehet.

A nyilvánvaló jellegzetességeinkből kialakuló szerepkörök mellett azonban vannak olyan, az identitásunkat meghatározó tényezők is, amelyek – ahogy mondani szokták – nincsenek a homlokunkra írva. Hogy melyek ezek, és főleg, hogy felvállaljuk-e őket, az nem csupán a személyiségünktől függ, hanem a társadalom, a történelmi kor jellegétől is, amelyben élünk. Kamarás István vallásszociológus elmondta, épp annyira válhat a személyiségünket felépítő elemmé, hogy mit eszünk, mint az, hogy kire szavazunk, vagy hogy hívők vagyunk-e. Kiemelte, manapság Klubrádió-hallgatónak lenni is egy fontos része az identitásnak.

Klubrádió

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022. szeptember 21., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes