„Zajlik
Megbeszéljük...

"Azért nincs annyi nő az MTA-ban, mert nem akkora a vállalkozókedvük"

6/05/2022 18:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kevés kutatónő vállalja azt a versenyt, amely során eldöntik, mely személyeket jelöli tagjának a Magyar Tudományos Akadémia. Ez is oka lehet annak, hogy nagyon kevés nőt választanak – véli Oberfrank Ferenc. Az MTA köztestületi igazgatója szerint a nemi egyenlőséget célzó folyamat már elindult az akadémián, de ennek teljesülésére még várni kell.

2022. május 06. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Oberfrank Ferenc - 2022.05.06.
12:19
00:00

Ahogy arról korábban a Klubráió is beszámolt, egy nappal azután, hogy az MTA közzétette a testület 195. közgyűlésén újonnan megválasztott tagjainak névsorát lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról Kende Anna szociálpszichológus. Döntését azzal indokolta az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója, hogy az újonnan megválasztott 26 rendes tag között egyetlen nő sincsen.

Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületi igazgatója a Klubrádiónak azt monta, az MTA régóta tisztában van azzal, hogy a nők elfogadhatatlanul alulreprezentáltak körükben. Megjegyezte, hogy nem csupán az akadémia körében van jelen a nőkkel szembeni diszkrimináció, és emiatt halmozottan jelentkezhet az akadémiai tagság esetében is. Ehhez képest szerinte az intézet mindent elkövet annak érdekében, hogy a tudományos munka minőségének kára nélkül igyekszik a nemi egyenlőséget megteremteni.

Ennek a törekvésnek eredményét látja abban, hogy idén levelező tagságra 8 nőt jelöltek (36 férfi mellett). Más kérdés, hogy 6 évvel ezelőtt nem választottak nőket levelező tagnak, így nem is tudtak nőt rendes tagnak jelölni. Hozzátette, az akadémiai tagság előfeltétele az akadémiai doktori cím megszerzése. Jelenleg a 2700 akadémiai doktorátussal bíró tudós közt mindössze 400 nő van. Szerinte nemcsak a férfiak rossz magatartása az oka annak, hogy kevés nő van az MTA-ban, hanem az is, hogy a kutatónőknek nincs akkora vállalkozókedvük, hogy az akadémiai doktorátus birtokában versenybe szálljanak a tagságért.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Oberfrank Ferenc
2022.05.06., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György