„Támogassa
Belső közlés

Babiczky Tibor: Vaskori töredék

18/06/2023 18:04

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Babiczky Tibor Vaskori töredék című versét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2014. március 10. Babiczky Tibor: Vaskori töredék
00:52
00:00

Az 1980-ban Székesfehérváron született Babiczky Tibor azon kevés költő közé tartozik, aki a Junior Príma díjat is megkapta 2008-ban, ami immár kilenc évvel követte legelső kötete megjelenését, amely utóbbi idején mindössze tizenkilenc éves volt – azóta ezt átlagosan néhány évenként követték újabb és újabb kötetei, túlnyomórészt verseskönyvek, köztük a Félbehagyott költemények. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban még a műsor első évének leforgása alatt, mintegy kilenc évvel ezelőtt láttuk vendégül, amikor Marton Éva beszélgetett vele a stúdióban. 

Ekkor olvasta föl többek között azt a versét is, amelyet mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatnak. A Vaskori töredék című költeménye akkor még megjelenés előtt állt, s a következő évben, 2015-ben Kivilágított ég című kötetének része lett. A verset a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg a szerző előadásában, lejjebb pedig szövegesen is elolvashatják.

 

Vaskori töredék

 

Féltelek, ahogy az időt féltik

az életre gyorsak, és fogadlak,

ahogy esőt fogad egy beomlott

tetejű ház. Rom vagyok, amelybe

hazajársz néha. Már nem hazudunk.

 

Tudjuk, az óra és az esernyő

szánalmas öncsalás csupán. Tudjuk,

vázlat vagyunk, nem megvalósulás.

Féltelek, mint utolsó, túlérett

gyümölcsét a fa. Te az otthon vagy,

 

és én nem vagyok, csak ól. Tohonya

állat fekszik bent a szalmán, villan

késpengényi ég. Kint – láncra verve –

egy kutya csahol. Szánalmas korcs, de

tudja dolgát. Vadászkürt hangja szól.