„Klubrádió
Esti gyors

Be lehet-e tiltani egy neonáci tüntetést?

4/02/2020 18:47

| Szerző: Klubrádió

A Várban emlékeznének az 1945-ös kitörésre szélsőjobboldali szervezetek, a rendőrség betiltaná a rendezvényeiket, de a bíróság egy esetben engedélyezte. A TASZ szakértőjét kérdeztük.

2020. február 04. Esti gyors / részlet, Hegyi Szabolcs (20.02.04.)
04:43
00:00

Be lehet-e tiltani egy neonáci tüntetést? Hegyi Szabolcsot, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét kérdeztük az Esti gyorsban, aki közölte: a rendőrségnél kell bejelenteni minden tüntetést, és ha a rendőrség tiltó okot lát, akkor nem engedélyezi. Ez történt most is, több alkalommal, a harmadiknál fordultak a bejelentők a bírósághoz, amely úgy ítélte meg, hogy hiányos az indoklás, és hatályon kívül helyezte a tiltó határozat, ezért az eredeti tartalommal meg lehet tartani a tüntetést. Egyébként a rendőrség (bár törvényi kötelezettsége lenne) valamiért nem tette közzé se a tiltó, se a bírósági felülvizsgálatról szóló határozatot.

Jogi szempontból tehát lehetséges a vonulás. Hegyi Szabolcs azért fogalmazott így, mert nagyon régóta megtartják ezeket az úgynevezett becsület napi felvonulásokat, és a rendőrség ezt mindig megpróbálta megakadályozni, azonban a „fajvédők, neonácik” mindig megtalálták a módját, ha máshogy nem, akkor teljesítménytúrának álcázták, amit viszont engedélyeztek.

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet
 
Résztvevők a Becsület napja elnevezésű rendezvényen, amelyen azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek 2016. február 13-án az I. kerületi Kapisztrán téren, akik Budapest 1945-ös ostroma során február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt várból.
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 


Az alkotmányból nem lehet levezetni, hogy tiltani kellene a véleménynyilvánítást akár egy tüntetésen egészen addig, amíg békés keretek között marad. Ugyanakkor 2018-ban módosították a gyülekezési törvényt, és beleírtak egy olyan tiltó okot, amely mintha kifejezetten erre a kitörés-megemlékezésre vonatkozna. Előírja a jogalkotó a rendőrségnek, hogy meg kell tiltania a rendezvényt, ha az olyan napra esik, amely a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett bűnökre emlékeztet, holokauszttagadás történne és az egész gyűlés alkalmas lenne a köznyugalom megzavarására. A rendőrség is ezzel próbálkozott, de a bíróság szerint nem elég alaposan.

A rendőrség Papp Tibor Károly, az egyik bejelentő tavalyi megemlékezésén elmondott beszédét is idézte, amelyben a szervező zsidó háttérhatalomról beszélt, majd azzal zárta beszédét, hogy „éljen a fehér faj!”. Idézték Ungváry Krisztián történész egy írását is, amely szerint a Várban rekedt, majd onnan kitörő német és magyar katonák „nem Európát védték, hanem a náci Németország agóniáját hosszabbították meg”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020. február 4., kedd 18.15
Műsorvezető: Kárpáti Iván