„Klubrádió
Belső közlés

Borbély Szilárd: Mint. Minden. Alkalom.

19/02/2024 19:01

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden héten közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Borbély Szilárd Mint. Minden. Alkalom. című versciklusból hallgathatnak meg egy verset Kornis Mihály író előadásában.

2024. február 19. Belső közlés (2024. február 19., Hétfő 20:00) Borbély Szilárd - Mint. Minden. Alkalom. - részlet (Kornis Mihály előadásában)
01:47
00:00

Az ezredforduló irodalmának egyik – ha nem a – legjelentősebb alakja, Borbély Szilárd 1963. november 1-én született, és pontosan tíz évvel ezelőtt ezen a napon, 2014. február 19-én lett öngyilkos felnőttkora városában, Debrecenben. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban való részvétele éppen szervezés előtt állt – így végül csak emlékező adást készíthettünk róla a mély gyászban, ami akkor az egész művelt közönséget jellemezte. Ebből a műsorból a Belső közlés ma esti új adásában is hallhatnak majd egy szemelvényt, Kornis Mihály ismertető előadását a költőről. Kornis 2012-ben egy egész versestet szentelt Borbélynak, a műsorban ennek bevezető szakasza mellett az est első két verse is elhangzott, amelyet a ma esti adásunkban megismétlünk.

Kornis egy évtizeddel később, irodalmi műsorunk két évvel ezelőtti költészet napi adásában ismét több verset fölolvasott Borbélytól. Az író, aki idősebb pályatársként Borbéllyal annak pályakezdése óta fontos kapcsolatban állt, maga állította össze az adásba válogatott verseket, köztük Borbély Szilárd Mint. Minden. Alkalom. című versciklusának néhány darabját. Ezek közül itt, a honlapunkon is meghallgathatják mától a ciklus egyik darabját, amelyet lejjebb szövegesen is elolvashatnak – méghozzá egy olyan bravúros, szórakoztató és egyúttal megdöbbentően mélyértelmű verset, amely Tükörfordítás c. kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk most hétvégi adásában is elhangzik majd. A Tükörfordítás két hónappal ezelőtti adásában egyébként Borbély Szilárd Kafka fia című posztumusz megjelent prózakötetéből is elhangzott A szfinx rejtélye c. fejezet, amelyet ide kattintva ugyancsak meghallgathatnak.

Mint. Minden. Alkalom.

Részlet

A fogmosás sem pusztán kézügyesség
azt hinni ettől lesz majd jó napom
és bemehetek mindenféle boltba
és lányokkal is csókolózhatom,
a fiúk sincsenek végleg kizárva
de ezt azért meg nem próbálgatom.
A csókolózás sem fogmosás dolga,
hogy fogkefével bevásárolom a női szájat
valamelyik boltba, a tartozékokkal hazahozom
mit láttam már a tévéreklámblokkban
a szájüregből közvetített szájon
van nyelve ínye sok gondozott foga
és mindenféle ízben kaphatom
eper kivi csoki szamóca málna
a női szájüreg csak alkalom
reklámkiváltott viselkedés volna
ha tartós áru végül megszokom
de egyszerhasználatos női szájba
mindenféléket belerakhatom
ha elunom a reggelt fogmosásba
akkor ha tetszik ki is dobhatom
és nem hiszek a sok művi csodába
hogy szájvíz fogkrém fogzselé fogom
a formatervezett fogkefe bája
a női szájat sem csak bámulom
a fogmosás össznépi kultuszába
és nem hiszem hogy ez forradalom
miközbe filmbe csókolóznak párba
mindenféle szájakba belátok
csak kettő fér bele a kamerába
a fogmosást pedig nagyon unom
két szájat veszek majd élő adásba
egymással őket csókolóztatom.