„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Britannia vs. Amerika

6/11/2022 07:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában bemutattuk a Közel című új belga drámát; valamint megvizsgáltuk a brit és amerikai filmművészet összeolvadásának történetét.

2022. november 05. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. november 05., szombat 13:30)
29:19
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A két tizenhárom éves fiú, Léo és Remi a gondtalan gyerekkorukat élik. Mindketten szerető családban nevelkednek Belgium egyik gyönyörű vidékén. A nyár hosszú hónapjaiban minden percet együtt töltenek, bicikliznek, frissen szedett gyümölcsöt esznek, és segítenek szüleiknek a gazdaságban is. Az iskola kezdete azonban kiszakítja őket érintetlen saját világukból, majd intenzív barátságuknak hirtelen vége szakad. Léo nem képes megérteni, hogy mi történt, ezért Sophie-hoz, Rémi édesanyjához fordul segítségért. A Közel című belga filmdráma több elismerés mellett Cannes-ban a zsűri nagydíját is elnyerte. Gyöngyösi Lilla filmkritikus a műsorban elmondta, bár Lukas Dhont alkotása egy fontos témáról szól, néha nagyon erőszakosan igyekszik elérni a hatást. Talán ezért is osztotta meg a közönséget a filmfesztiválon, tette hozzá. Ugyanakkor szép szimbólumokkal, kifejező jelenetekkel mutatja be a történetet a rendező, hangsúlyozta Gyöngyösi Lilla.

A műsor első felében Muszatics Péter filmtörténésszel arról beszélgettünk, vajon hogyan találták meg a helyüket a brit filmesek Hollywoodban egykor és ma. Az interjúból kiderült, melyek az angol film jellegzetességei, és az is, hogyan maradhatott ez meg az amerikai stúdiórendszerben és attól függetlenül. Muszatics Péter kiemelte, ez elsősorban olyan csodás művészek munkájának volt köszönhető, mint Cary Grant, Alfred Hitchcock vagy a nemrégiben elhunyt Angela Lansbury.

A filmtörténész hangsúlyozta, hogy a brit filmesek megjelenése az amerikai álomgyárban a mozi megszületésével egyidős.

Az adást a fenti lejátszás ikonra hallgathatják meg. Kiemelt kép: OpenClipart-Vectors / Pixabay

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. november 05., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes