„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Godard és barátai

25/09/2022 08:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Jean-Luc Godard-ra emlékezve a francia újhullámosok és követőik voltak főszerepben.

2022. szeptember 24. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. szeptember 24., szombat 13:30)
26:18
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Szeptember 13-án, 91 éves korában Svájcban elhunyt Jean-Luc Godard. A rendező alkotói korszakairól és különleges világlátásáról beszélgettünk az első interjúban Kránicz Bence filmkritikussal, egyetemi oktatóval.

Nem csupán kortársa, barátja is volt Godard-nak a francia újhullám másik jeles képviselője, François Truffaut. Ő azonban sokkal inkább a filmrajongás irányából közelített az alkotás felé, és műveivel is éppen fordított ívet írt le. Későbbi filmjeinek többsége lett sokkal inkább nézőbarát. Egy korábbi adásban születésének évfordulója kapcsán beszélgettünk Truffaut-ról. A Muszatics Péter filmtörténésszel készült interjút az újhullámosoknak szánt adásban megismételtük.

A műsor első felében említett cikkben Kránicz Bence kitér arra is, hogy milyen követői voltak hazánkban Godard-nak, illetve a francia újhullámnak. Többek között Gaál István, Sára Sándor és Bacsó Péter műveit határozták meg az akkorra már népszerűvé vált francia művészfilmek. Ahogy Szabó Istvánra is nagy hatással voltak az újhullámos alkotók. Szerelmesfilm című művét 1970. szeptember 24-én mutatták be. A romantikus történetben az elődök hatása mellett – nem véletlenül – azok szülőhelye is szerepet kap. A film főhőse, Oláh Jancsi ugyanis Franciaországba utazik, hogy több mint tíz év után találkozzon gyermek- és ifjúkori nagy szerelmével, Katával. A vonaton újraéli kapcsolatukat, melynek 1956 vetett véget, amikor Kata az emigráció mellett döntött. A francia kisvárosban együtt töltött feledhetetlen napok dacára rádöbbennek, hogy mindketten megváltoztak. A közösen átélt emlékek végérvényesen a múlt részévé váltak. A főszerepekben Bálint Andrást és Halász Juditot láthatjuk. Szabó Istvánnak ez volt egyébként az első színes filmje.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022.09.24., szombat 13:30
Riporter: Timár Ágnes