„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Afrikától Velencéig

18/09/2022 09:55

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk az irodalmi adaptációkról a most 70 éves A Kilimandzsáró hava kapcsán, valamint összegeztük a 79. Velencei Filmfesztivál eredményeit.

2022. szeptember 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. szeptember 17., szombat 13:30)
29:02
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Hirsch Tibor elmondta, a mozi történetének egyes szakaszaiban divatos volt regényeket, novellákat alapul venni, míg másokban – részben a szerző filmek korában – az eredeti ötletekből indultak ki a filmkészítők. A Kilimandzsáró hava például ebben az irodalmi adaptációkban gazdag időszakban született, tette hozzá a filmtörténész. Az interjúban többek között arról is szó eset, vajon az irodalmi alkotás hossza befolyásolja-e, hogy film vagy sorozat készüljön belőle, illetve, hogy egyes műfajokban jellemzőbb-e, hogy eredetileg könyv formában találkozott a történettel a közönség. Hirsch Tibor azt is elmondta, jelenleg – és ez az időszak nagyjából a Harry Potterrel kezdődött – újra divat az olvasás, ezáltal a könyvek vászonra vitele.

A műsor folytatásában Rakita Vivien mesélt az idei Velencei Filmfesztiválon szerzett tapasztalatairól. A filmes újságíró elmondta, a főbb díjakkal jobbára egyetértett, habár a legjobb férfi főszereplő kategóriában a nyertes Colin Farrell mellett hasonlóan esélyesnek érezte Brendan Frasert is. Talán a legnagyobb meglepetést ugyanakkor az Arany Oroszlán nyertese okozta, ugyanis a filmfesztivál történetében ez volt a második alkalom, hogy dokumentumfilm kapta a rangos elismerést.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.09.17., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes