„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Csőre töltött marhaságot” mondott a fideszes államtitkár

30/10/2019 18:34

| Szerző: Klubrádió

A kormány szerint a Szovjetunióba hurcolt műkincseket mégsem ott kell keresni. A téma egyik szakértőjét, Mravik László művészettörténészt kérdeztük.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseket intézett a kormányhoz Vlagyimir Putyin budapesti látogatásának alkalmából. Ahogy az index beszámol róla, az állambiztonsági iratok ügye mellett arra volt kíváncsi, lemondhat-e az ország végérvényesen az 1945 után elhurcolt műkincseiről. Szabó arra utalt, hogy műkincsek jutottak annak idején a Szovjetunióba, és kíváncsi volt, hogy ezek visszaszerzéséért mit tesz a kormány.  De a kormányzat szerint a műkincseket nem az egykori Szovjetunió területén kell keresni.  "A közvélemény által is ismert korábbi magyar állásponttal szemben ma már nem állítható, hogy az 1990-es években elvégzett kutatások maradéktalanul helytálló következtetésekre jutottak: a korábban Oroszországba kerültnek gondolt műkincsek közül ugyanis többről is bebizonyosodott, hogy nem kelet felé vették az útjukat" - írta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

2019. október 30. Esti gyors / részlet, Mravik László (19.10.30.)
13:03
00:00

Mravik László művészettörténészt, a Szovjetunióba hurcolt műkincsek szakértőjét kérdeztük. „Ez (...), ha nagyon finom akarok lenni, egy csőre töltött marhaság” – mondta. Az illetőt (az államtitkárt) nyilván így tájékoztatta valaki, vagy azt mondták neki, hogy ezt kell mondania – tette hozzá. Ami nyugatra ment, azt az akkori magyar állam vitte, majd ezek haza is tértek. Azt nem mondja, hogy német katonák nem loptak dolgokat, de ez nem jelentős.

Mravik László harminc éven keresztül mindent átnézett ebben a témában, amit lehetett, látta a bizonylatokat, sőt, ezeket a műkincseket a saját szemével. Egyébként az összes orosz muzeológus is tudja, hogy ott vannak, nem is tagadja. Vlagyimir Putyint is megkérdezték erről korábban, és akkor azt mondta, ha van ilyen, vissza kell adni. Nem érti, miért nem merik neki feltenni ezt a kérdést. Műsorvezetőnk, Bolgár György közbevetette, hogy Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök a sárospataki könyvtár köteteinek egy részéről megegyezett Putyinnal, a műkincsekről viszont a 2000-es évek óta nem volt szó.

A többi között a Hatvany- és a Herzog-gyűjtemény, Renoir, Tintoretto képei, rengeteg minden van ott – mondta Mravik László. Nagyon készségesek voltak az ottani kollégái, és szégyellték is magukat a helyzet miatt. Négy nagybank páncélterme tele volt műkincsekkel, a szovjet hatóságok hónapokig dolgoztak a bankokban, mire mindent összeszedtek. Vannak erről hivatalos iratok, amit fel tudnak sorolni, az több mint tízezer darab. Egyébként a moszkvai Puskin Múzeumban és Nyizsnij-Novgorodban ki is állították őket.

Mrávik László azt mondta, ebben az ügyben nem az oroszokkal van a baj, hanem a magyar kormányokkal, mert a szocialista-liberális kormányok se álltak a helyzet magaslatán. Tökéletes munkát már nem lehet végezni, mert csencseltek a katonák, de ami bizonyítható, dokumentálható, azt vissza kellene kérni. Szerinte most azért nem merik ezt meglépni, mert azt gondolják, hogy Putyin haragudna és valamilyen más üzletbe szólna bele. Pedig még Orbán oroszbarát politikájának is járna egy jó pont azoktól, akik ellenzik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Balázs Attila

Megbeszéljük...
2019. október 30., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György