„Zajlik
Megbeszéljük...

Dull Szabolcs: Karácsony a Fidesszel már talált közös pontot, Magyar Péterrel nem

9/09/2024 19:03

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A főpolgármester elvi támogatását adta egy esetleges budapesti olimpiához bizonyos kormányzati támogatásokért cserébe, ez egészen újfajta pozíció Karácsony Gergelytől – mondta Dull Szabolcs elemző a Megbeszéljük című műsorban.

2024. szeptember 09. Megbeszéljük-részlet (2024.09.09.) Dull Szabolcs
15:16
00:00

Elkezdtek közös pontokat találni a kormány, illetve a városháza emberei – írta fideszes forrásra hivatkozva hétfői hírlevelében Dull Szabolcs elemző. A Telex volt főszerkesztője a Klubrádiónak példaként hozta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester azután mutatott elvi hajlandóságot egy esetleges budapesti olimpia megrendezésére, miután Orbán Viktor egy augusztusi interjúban hangoztatta a sportesemény iránti elköteleződését.

Noha Karácsony pártja, a Párbeszéd 2016-ban még támogatta a Nolimpia népszavazási kezdeményezést, most egy pragmatikus, akár a kormánnyal is együttműködni képes vezetőként pozícionálta újra magát – magyarázta Dull Szabolcs. Ehhez képest pedig a főpolgármester a Tisza párti fővárosi frakcióval valószínűleg nehezebben fog tudni együttműködni. Az elemző szerint Magyar Péter és Karácsony Gergely között "nagyon rossz hangulatú és sok eredményre nem vezető tárgyalás volt."

Bár Karácsony kezében van a "főpolgármesteri szuperhatalom" – a vétójog, ami garantálja, hogy az ő megkerülésével nem lehet semmit keresztülvinni – ezt a kormány bármikor megvonhatná tőle – mondta Dull. Hozzátette, ha ezt megtennék, akkor a Tisza Párt sokkal előnyösebb helyzetbe kerülne.

A Telex volt főszerkesztője azt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a főpolgármester olyan szavazásokat fog feldobni, amelyek mögé az ügyek jellege miatt bele fognak állni az egyes frakciók. "Itt ugye az lesz a kérdés, hogy mások is milyen ügyeket dobálnak fel, és milyen konstrukcióban szavazzák meg. Nagyon érdekes őszünk lesz ebből a szempontból" – fogalmazott Dull Szabolcs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Dull Szabolccsal
2024. szeptember 9., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György