„Klubrádió
Galaxis kalauz

Elhallgatott dicséret, meghallgatott panasz

3/07/2021 13:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A dicsérő szó elmulasztásától a történelem nagy manipulátoráiig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, milyen szónoklattal ragadható meg a tömeg figyelme.

2021. június 30. Galaxis kalauz (2021. június 30., szerda 15:00)
48:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban nem csak arra kerestük a választ Réz Annával, hogy mi a boldogság, hanem azt a kérdést is felvetette az erkölcsfilozófus, hogy vajon miért nem mondjuk ki, ha mégis azon kapjuk magunkat, boldogok vagyunk. Hogy vajon félünk-e ezektől a nagy szavaktól, vagy csupán a kommunikációs kultúránkból hiányzik, hogy elismerjük, ha valami jó ér minket, erről beszélgettünk a 142. epizódban Borbás Gabriella Dóra nyelvésszel, aki korábban 47 pontba rendezte a nyelvi bántalmazás fogalmát. Az interjúból kiderült, hogy a megfosztás egy nagyon gyakori jelenség mind a családokban, mind a párkapcsolatokban. Vagyis nem ismerjük el egymás sikereit, vagy éppen bagatellizáljuk, ha valami jó vagy rossz élményről számolnak be nekünk. Hogy ezen változtathassunk, tette hozzá a szakértő, rendkívül tudatossá kell válnunk.

Hogy megtaláljuk a megfelelő hangot embertársainkkal tehát a mi érdekünk is. És persze a mindennapi élethelyzeteken túl, akár kiélezettebb szituációkban is fontos lehet, hogy úgy szólítsuk meg hallgatóságunkat, hogy az elfogadó legyen, és ezáltal érdekelje, amit mondunk. A retorika alapszabályairól, és az újmédia megjelenésének a szónoklatokra gyakorolt hatásáról beszélgetünk a folytatásban Dr. Aczél Petra kommunikációs szakemberrel, aki elmondta, vannak alapszabályok, de ezek személyre szabhatók. Legyen az viccmesélés, vagy a személyes történetek bevonása.

Az ókori görögök művészi szinten űzték, de a későbbi századok kiemelkedő történelmi alakjai is sikerrel alkalmazták a szónoklat és persze a meggyőzés fogásait. A folytatásban középkori és kora újkori marketing manőverekről is szó esett. Dr. Novák Veronika történész többek között Jeanne d’Arc és IX. Lajos példáján keresztül mondta el, hogy a történelem egy-egy jelentős figurája, hogyan érintette meg a hallgatóságát.

Forrás: wikipedia
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Galaxis kalauz
2021. júnus 30. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes