„Klubrádió
Galaxis kalauz

Falra festett történelem

9/03/2024 06:16

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A falfestményekbe rejtett múltbéli történetektől, a magunk rajzolta színes ábrák helyes használatáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben megkerestük Szabó Magda és Bud Spencer emlékének közös keresztmetszetét.

2024. március 06. Galaxis kalauz (2024. március 06., szerda 15:00)
49:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Még barangoltunk egy kicsit a múltban, az előző adáshoz hasonlóan, amelyben egy 3500 éves roncs nélküli hajóroncsról és egy 8200 éves barlangról, amelynek falfestményei 3000 év alatt gyűltek össze.

Martos Gábor művészeti íróval címszavakban beszéltünk egy-egy jelentősebb korszakról és helyszínről, ahol egykori történeteket rögzítő festett faldíszeket találtak. Így érintőlegesen kitértünk a graffitikre és a hieroglifákra is. A 265. epizódban ezt a beszélgetést folytattuk, hogy részletesebben is megvizsgáljuk az említett műfajokat, illetve összehasonlítsuk a falfestményeket, képeket, kódexmintákat, plakátokat vagy éppen graffitiket aszerint, hogy melyik célja elsősorban a tájékoztatás, és melyik készült művészi szándékkal. Martos Gábor a barlangrajzok esztétikuma kapcsán beszélt arról, hogy már az ősközösségekben bolt olyan ember, aki rendelkezett rajztehetséggel, így hiába nem tudott például vadászni, hasznos tagja volt a csoportnak, és vigyáztak rá is.

Altamira barlangrajz
 
Altamira barlangrajz
 

A művészeti íróval egy harmadik szempontként beszéltünk egy alkotás lehetséges üzenetéről. Ennek kapcsán természetesen Banksy politikus hangvételű műveiről is beszéltünk. A műsor további részében szó volt olyan graffiti művészekről, akiknél az önkifejezés és persze a dekorálás vágya együtt jár. A műfaj legismertebb magyar képviselőjére, Takerone-ra is kitértünk, aki 8 éve a Bud Spencer graffitijével keltette fel az emberek érdeklődését.

Bud Spencer
 
Bud Spencer emlékfal
 

Valamint a mára egyre gyakoribb tűzfaldekorálásra is kitértünk, amelynek több példáját is megemlítettük. Mint például a fővárosban Karikó Katalin portréja, a legendás angol-magyar 6:3 vagy éppen a Macskafogóról egy képi összeállítás. Illetve arról a szeptemberben bemutatott falfestményről is szó esett, amelyet Debrecen közepén készítettek el, és látható rajta a város múlt század fordulós arculata, valamint egy Szabó Magda-freskó.

A fent említett illusztrációk persze alapvetően a várost szépítendő születtek meg, de legalábbis a hatásos edukációt nem vitathatjuk el tőlük. Talán az alkotók maguk sem tudták, hogy mégis mennyi információt adtak át a járókelőknek.

Ötemeletes falfestménnyel tiszteleg Karikó Katalin előtt a B
 
Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton 2021. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A képek, színek nagy segítséget nyújtanak ugyanis az agynak, ha a tulajdonosa szeretne elraktározni valamilyen információt. Más szóval, ha a megfelelő módon használjuk a fejünket, könnyebben tanulunk. Ezen az elven működik Lantos Mihály, tanulás módszertani szakértő elmélete is. Ezen a héten még csak az alapokat mondta el, a rajzzal és saját kézzel történő jegyzetelést, és annak a tanulást lerövidítő képességét. A következő adásban megismerteti a módszert is, amely elmondása szerint a vizualitáson és a megértésen alapul.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2024. március 6., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes