„Klubrádió
Kovátsműhely

Gyalogtúrán a Sierra Nevadában

7/04/2021 13:14

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

Vasárnap 5-kor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: a Swing Low, Sweet Chariot című amerikai spirituálét Victor Máté hangszerelte át és Ringj még, vén szekér címmel Fábri Péter írt rá magyar szöveget. Ennek apropóján Kováts Kriszta Papp János színművésszel és feleségével, Tóth Zsuzsanna gyógypedagógussal beszélgetett az amerikai gyalogtúráikról.

2021. április 04. Kovátsműhely (2021. április 04., vasárnap 17:00)
53:09
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk


Kováts Kriszta műsora ezúttal az észak-amerikai kontinensre kalauzolta el a hallgatókat. Az ismert színművész, Papp János és felesége, Tóth Zsuzsanna gyógypedagógus évtizedek óta házasok, és már régóta kedvelt időtöltésük a kirándulás úgy belföldön, mint világszerte. A karantént megelőző időkben számos helyen megfordultak, az El Caminót éppúgy végigjárták, mint ahogy Japánba is eljutottak. A járvány előtti utolsó úticéljuk Izland volt, ahova csak remélik, hogy a vírus után elutazhatnak; Papp Jánost ezenkívül az a vágy is vonzza, hogy az ír vidéket ekhós szekéren járva kocsmáról kocsmára jó helyi söröket kóstolgasson.

A Kovátsműhely mostani adásában amerikai túrájukról meséltek. A kirándulás előtt New Yorkban, utána pedig San Franciscóban töltöttek el néhány napot – a kettő között hetekig barangoltak a Sierra Nevada-i hegyidéken, ahol számos várt és nem várt körülménybe is belebotlottak. Például volt olyan hely, ahova a keleti parti nagyvárosból előre rendelték meg az ételeket, ám csak a helyszínen vették észre, hogy sokkal többet vásároltak, mint amit elbírnak. Mivel ez nem egyedül velük fordult elő, azon a környéken a turisták ki is alakítottak egy gyűjtőpontot, ahol mindenki otthagyhatja fölösleges élelmiszerét, ugyanakkor ha van olyasmi, amiről előzetesen elfelejtett gondoskodni, abból fel is töltheti ott a készletét.

Éppígy említésre érdemes az egyik hegyi kirándulást meghatározó ürülékgyűjtő zacskó – a sziklás talajon ugyanis nem komposztálódik a széklet, így a turisták kötelesek külön erre a célra kialakított és a hegy aljában hozzáférhető zacskókba gyűjteni a székletüket. Ez arrafelé nemhogy nem számít kellemetlen esztétikai élménynek, hanem a szokás olyannyira bevetté vált, hogy az emberek rossz szemmel néznek azokra a szembejövőkre, akiknél nem látják ezt a zacskócskát.

Egy másik helyszínen medvebödönnel kellett felszerelkezniük, ugyanis az emberi ételekhez a látogatók korábbi gondatlanságából évtizedek során hozzászokott medvék messziről kiszagolják, ha valaki a sátrában ételt rejt, és bár eredetileg – leszámítva, ha kicsinyük van – nem céljuk az emberek bántalmazása, az élelem utáni kutatásukban, a sátor összerombolása közben a kirádulóknak is könnyen bántódásuk eshet. Így az adott területre csak előre megvásárolt „medvebödönnel” felszerelkezve lehet belépni, amelyben az élelmet hermetikusan lezárva, jókora távolságra kell azt elhelyeni a sátortól.

Papp János a túráiból előadói esteket is tart, és egy-egy költőt kapcsol az általuk bejárt helyszínekhez, Sierra Nevadához például Berda Józsefet, de Dél-Amerika Radnóti Miklóst, India pedig József Attilát hívta elő belőle. Az adásban erről is mesélt, mint ahogy még sok minden másról is. Ha az itt olvasott történésekhez kapcsolódó konkrét helyszínek is érdeklik, további érdekességekre kíváncsi, vagy meg akarja hallgatni Papp János szavalásában a Rolling Stones fenti dalának magyar nyersfordítását, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára!

Címlapi kép: Terabass/Wikimedia Commons

Kovátsműhely
2021. április 04., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta