„Köszönjük
Reggeli gyors

Hegedűs: Veszélyes naivitás, hogy Európa csakúgy összekapja magát egy Trump-elnökség esetén

21/10/2024 09:42

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Trump megválasztása bizonyára növelné a motivációt Európában, hogy integrálja a védelmi képességeit és növelje a versenyképességét, kérdés viszont, hogy a szándékon túl a képesség is megvan-e erre akkor, amikor szinte minden tagállamban van jelentős, a dezintegrációt támogató erő. Hegedűs Dániel külpolitikai szakértőt kérdeztük a Reggeli gyorsban.

2024. október 21. Reggeli gyors - részlet l Hegedűs Dániel 2024.10.21.
10:50
00:00
Tizenöt nap van hátra az amerikai választásokig, szoros a verseny, Európát pedig természetesen erősen foglalkoztatja melyik elnöktől mit várhat.

Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő leszögezi, atlantistaként nemigen lehet elfogulatlanul nyilatkozni. A German Marshall Fund Közép-Európáért felelős regionális igazgatója a Reggeli gyorsban elmondta, szerinte veszélyes naivitás azt várni, hogy egy második Trump elnökség – ami vélhetően jelentős szakítást hozna a transzatlanti kapcsolatokban – abba az irányba tolná Európát, hogy "kapja össze magát". Akik ezzel számolnak, összekeverik a szándékot a politikai képességgel.

A transzatlanti kapcsolatok ugyanis 2016 és 2020 között, Donald Trump elnöksége idején is sokat romlottak, a szándéknyilatkozatokon túl pedig nemigen volt előrelépés az európai stratégiai autonómia területén – mutatott rá Hegedűs.

Igaz, hogy a most leköszönő demokrata adminisztráció sem vonta vissza a Trump alatt az Európát hátrányosan érintő gazdasági védőintézkedéseket, vámokat és sokszor csekély mértékben egyeztetett a transzatlanti partnerekkel. Ezen a fronton a két amerikai párt talán nem is áll annyira távol egymástól, ugyanakkor Hegedűs szerint egy kereskedelmi vagy vámháború kirobbanásának esélye exponenciálisan nagyobb Trump megválasztása esetén, mint egy Harris-elnökséggel. Ráadásul stílusában, hangulatában is kevésbé volt konfliktusos a Biden kormányzat, ez a vonal folytatódhatna, ha a demokraták kezében maradna a hatalom. 

Önbecsapás azt gondolni, hogy az Európai Unió ugyanolyan határozottan tud fellépni Oroszországgal vagy Kínával szemben, ha közben romlanak az amerikai kapcsolatok – hangsúlyozta a szakértő.  

Trump mellett nyilván növekedne a motiváció Európában arra, hogy integrálja a védelmi képességeit, növelje a versenyképességét a globális gazdasági rendszerben. Ugyanakkor látni kell, hogy az ipar területén jelenleg versenyképességi válsággal küzd a kontinens. 2022 előtt Európa versenyképességét az amerikai biztonsági garancia, az ipart támogató orosz energia és a kínai felvevő piac biztosították – ez a rendszer felbomlott. Közben pedig alig van olyan EU-tagállam, ahol ne lenne jelen erős politikai tényező, amely a dezintegráció felé nyomná a közösséget.

Hegedűs értékelése szerint az Európai Unió az elmúlt 20-30 évben éppen az integráció hiánya miatt veszített folyamatosan a globális súlyából, szerepéből, versenyképességéből. Úgy véli, nem a legrosszabb forgatókönyvre – azaz Trump megválasztására – kéne tenni a téteket, hogy hátha akkor javul a helyzet, éppen Harris elnöksége adhatna több esélyt Európának.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2024. október 21., hétfő 6:48
Riporter: Szénási Sándor