„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Hitchcocktól a Sikolyig

31/10/2021 12:21

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában halloweenhez közeledve megvizsgáltuk a rémisztgetős filmek nagy klasszikusait.

2021. október 30. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. október 30., szombat 13:30)
26:39
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Wostry Ferenc filmes szakújságíró pedig többek között a horror műfaj jellemzőiről, és kialakulásáról is mesélt. Elmondta, hogy már az 1800-as években megjelentek olyan alkotások, amelyek célja a rémület- vagy éppen az undorkeltés volt, de az első igazi horror a Nosferatu volt. Wostry Ferenc hozzátette, a műfaj azóta több változáson ment keresztül. Már kezdetekkor megjelenhetett benne a két említett szándék, nevezetesen, hogy legyen gusztustalan és/vagy ijesztő. A huszadik század minden évtizedében megújult, de az igényes horrorfilm szinte mindig reagált valamilyen módon az aktuális eseményekre, korszellemre. Ahogy a második világháború idején a náci uralom ellen lázadt, úgy az ötvenes-hatvanas években az atombomba jelentette fenyegetettség kapott helyet a történetekben.

Wostry Ferenc elmondta, a nyolcvanas években alakult ki a horror olcsóbb változata, és mivel ez vált a legpopulárisabbá, ez termelte ki a maga sorozatait, mint amilyen a Halloween volt, így ez tudott horror karakterekből groteszk módon kultikus alakokat faragni, mint például Freddie Krueger, és ezért gondolták azt a nézők, hogy minden horror csupán öncélú rémisztgetés és gusztustalankodás.

A szakújságíró kiemelte, hogy ő, a műfaj rajongójaként nem ítéli el a fent említett filmeket sem, sőt, sokszor épp a művészi irány beerőszakolása zavarja. Ez a jelenség a kilencvenes években került elő A bárányok hallgatnak című mára klasszikussá vált alkotással, amely Oscar díjakat is hozott az alkotóknak, ezzel legitimálva a műfajt. Wostry Ferenc hozzátette, a film folytatásai persze már csak a pénztermelésről szóltak.

A filmes újságíró a műsorban beszélt továbbá a horror műfaj vizuális követelményeitől, amelyek sokszor elengedhetetlenek, hogy a film komolyan vehető legyen, ahogy arra is kitért, hogy szerinte minden olyan téma, amelyről művészfilmet illik készíteni, arról horrort is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021.10.30., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes