„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Ross doktortól House-ig

24/10/2021 17:39

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában górcső alá vettük a kórházsorozatokat; valamint a Bachmann tanár úr és az osztálya című új német dokumentumfilmről is szó volt.

 

2021. október 23. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. október 23., szombat 13:30)
26:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Csizmazia Gábor filmes szakújságíró elmondta, a kórházban játszódó sorozatok szinte egyidősek a televíziózás történetével, illetve már az első szappanoperákban komoly hangsúlyt kaptak az orvosi témák. Ennek a fő oka, hogy a kórházi események valamilyen módon mindenki életében megjelennek. Vagy saját tapasztalatunk van, vagy egy hozzátartozónk miatt, vagy mert például orvosok akarunk lenni, esetleg azok lettünk. Így aztán könnyen találunk olyan pontokat, amelyek érdekesek lehetnek. Akár napi, heti rendszerességgel is megnézünk, ha úgy tartja kedvünk több különböző kórházi témájú sorozatot.

 

A filmes újságíróval Michael Crichton születésének évfordulója kapcsán beszélgettünk, így kiemelte, hogy az író, rendező által jegyzett Vészhelyzet nagyban változtatott a műfajon. Közel hozta, nagyon realista módon közelítette meg a témát. Csizmazia Gábor ugyanakkor felelevenítette azokat a tévétörténet ikonikus sorozatait is, mint a Kórház a város szélén vagy A klinika, amelyek még egészen máshogy közelítették meg az orvosok, és az egyes egészségügyi esetek bemutatását, de valamelyest már kitaposták az utat azoknak a szintén jelentős sorozatoknak, mint az említett Vészhelyzet, vagy A Grace Klinika, esetleg a már megosztóbb Doktor House.

A folytatásban Deák Zsuzsi, a Cirko Film munkatársa mesélt a Bachmann tanár úr és az osztálya című új alkotásról. Az interjúból kiderült, hogy bár a műfajához képest meglepően hosszú, izgalmas témája, és a magával ragadó főszereplő figurája a moziszékekhez köti a nézőt.

Az érzékeny és bensőséges dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár, Dieter Bachmann és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a tökéletes nyelvtudás hiányának nehézségeivel, az integráció olykor igen fájdalmas pillanataival. A dokumentumfilm során közelről megismerjük az osztály tagjait, és sok mindent megtudunk a tágabb közösségről is, amelyben élnek. Stadtallendorfban, a Németország közepén található városban a történelem során sok ideérkezőt fogadtak be, másokat pedig kirekesztettek. A film egyik központi kérdése: otthon érezhetjük-e magunkat valaha is, ha nem ott élünk, ahová születtünk?

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. október 23. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes