Így készül a dinnyefagyi
28/06/2020 16:07
| Szerző: Klubrádió
A görögdinnye, bár sokaknak egyértelmű, hogy gyümölcs, mégsem az, mert a tökfélék családjába tartozik, így valójában zöldségnek számít, és még csak nem is görög, mert Afrikából származik. Mégis ugyanúgy hozzátartozik a nyári életérzéshez, mint a napsütés vagy egy jó fagylalt.
A növényt a túlvilági életben hívő egyiptomiak gyakran helyezték fáraók sírkamrájába az elhunyt számára élelemként a túlvilágra.
Európába már Ázsiából került a XVI. században. Itt néhány országban azóta már szinte nemzeti gyümölcsnek számít, pl, Görögországban – még a neve is görög eredetű: a „melopepon" szó, melynek jelentése „nagy alma".
A toscanai Firenzében pedig minden év augusztusának tizedik napján hatalmas dinnye-orgiát rendeznek a szakácsok védőszentjének, San Lorenzo tiszteletére.
A görögdinnye formáját tekintve lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe jellemzően sötét vagy világos zöld csíkos, húsa piros vagy sárga.
Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, de a benne megtalálható vitaminok sem elhanyagolható fontosságúak. Mivel víztartalma 90-95 százalékos, így fogyasztása fokozott veseműködést beindító, vízhajtó hatású. Ezen túlmenően minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segítheti a felépülést a hosszabb betegségek után. Jó az ízületi gyulladások kezelésére, beindítja az emésztést.
De nemcsak a gyümölcs húsát, hanem annak magját is érdemes elfogyasztani. A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, megelőzik a szemproblémákat, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.
Nemcsak zöld és kerek
A laikus dinnyeimádó azt gondolhatja, görögdinnyéből létezik zöld és csíkos és esetleg magszegény. De a kép ennél sokkal árnyaltabb, kis utánajárás árán fellelhetők olyan különlegességek is, mint a Sugar Baby elnevezésű verzió, amely sötétzöld, kerek, és átlagosan 4-kilós, belül mézédes és szemcsés.
A Janosik nevű dinnye abban különleges, hogy nem piros, hanem sárga húsa van, a héja világoszöld, sötét csíkokkal.
Léteznek még az úgynevezett cecei, meg a csányi dinnyék, csakhogy ezek nem a fajtát jelölik, hanem a termesztési módszert.
Kopogtatni nem érdemes
Hogy érett, édes-e a dinnye, azt ránézésre elég nehéz megállapítani. A NÉBIH ajánlása szerin árulkodó lehet a kocsánya, hiszen az érett zöldség már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni, ha a dinnye érett.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.
Az ütögetésre jelentkező kongó hang pedig nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
A hűtött dinnye az igazi
Bármilyen dinnyét is választunk, a gyümölcsöt lehűtve célszerű tárolunk, mivel az szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye tovább friss marad, ha fóliával letakarjuk.
Bólé vagy jégrém, a lényeg, hogy üdítsen
A dinnyéből még bólé is készülhet, fecskendezhetünk bele alkoholt, de készülhet belőle házi jégkrém is, amihez szükséges: 1 db lime, 0,5 citrom, 15 dkg görögdinnye 1 evőkanál cukor vagy édesítőszer, 1 dl kókusztej.
A görögdinnyéből szedjük ki a magokat, vágjuk kockákra azt, majd fagyasszuk le. Közben a kókusztejet, lime- és citromlevet turmixoljuk össze, és adjuk hozzá az édesítőt. Végül a fagyasztott dinnyekockákkal turmixoljuk simára, öntsük jégkrémformába a és tegyük a fagyasztóba.
Csirkés-dinnyés bulgur saláta
De a zöldséggel kifejezetten finom nyári ebédet is összeállíthatunk, méghozzá a csirkés, dinnyés bulgur salátát. Kell hozzá: 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 200 g bulgur, 1 db csirkehús leveskocka, 3 db sült csirkecomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál koriandermag, fekete bors (ízlés szerint), 400 g csicseriborsó konzerv, 200 g görögdinnye, 150 g feta sajt, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor koriander, 50 g földimogyoró.
A két evőkanál olívaolajat egy kisebb edényben felhevítünk, majd hozzáadjuk a bulgurt, néhány perc alatt átpirítjuk, és felöntjük a leveskockából készített alaplével, annyival, amennyi pont ellepi, majd addig főzzük, amíg az összes folyadékot be nem szívja. A maradék olívaolajat egy serpenyőben hevítjük fel, majd rádobjuk a szeletelt fokhagymát, és megpirítjuk. Ezután hozzátehetjük a fűszerek, az 1-2 perc pirítás után pedig a vékonyra vágott sülthúst. Ezután jól összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt, egy gyors keverés, majd a lecsöpögtetett csicseriborsó következik. A végén pedig az aprított zöld fűszerek, dinnye, feta és durvára vágott mogyoró, amivel pirítani már nem szükséges, csupán jól átforgatni.
Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!
2020. június 24., szerda 06:35
Szerkesztő-műsorvezető:
Kovács M. Veronika