„Klubrádió
Reggeli gyors

Levendula - nemcsak illatos, finom is

5/06/2020 16:47

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Az illatát sokan szeretik, de inkább a molyok jutnak róla eszünkbe, mint a gasztronómia. Pedig a levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Magyarországon az első levendula ültetvényt Bittera Gyula gyógynövényszakértő telepítette. A francia levendula meghonosításával világviszonylatban is elismert, kiváló minőségű terméket sikerült előállítania; a tihanyi levendula világhírűvé lett.

2020. június 03. Reggeli gyors-részlet (2020.06.03. Merőkanál: Kovács M. Veronika a levenduláról)
05:08
00:00
És hogy mire jó a világhírű tihanyi levendula? Fertőtlenít, csökkenti a gyulladást, enyhíti a napozás okozta leégést és a rovarcsípések kellemetlen tüneteit. Masszázsolajként csökkenti a fáradtságot, az izomfájdalmakat, és a reumás fájdalmakat. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk. És persze relaxál, regenerál, segíti alvásunkat. Megjegyzem sorolhatnám még hosszan, a levendula kellemes jótékony hatásait, mert tényleg nagyon sokoldalú, de a rovat elsősorban a gasztronómiáról szól, és nem a molyokról. Úgyhogy térjünk is át a finomságokra.

levendula fagyi
 
levendula fagyi
 

Csináljunk mondjuk egy levendulafagyit. Nem olyan nagyon bonyolult, kell hozzá fél liter tejszín, 2 dl méz, 3 evőkanál szárított levendula. A hozzávalókat lassan felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 15 percig pihentetjük. Átszűrjük és lefagyasztjuk.

De a levendula mehet pitébe is, ehhez vegyünk édes omlós tésztát, vagy csináljuk, meg 300 g lisztből, 200 g vajból, 100 g cukorból, 1 tojássárgájából. Ebbe megy majd a krém, amihez kell 20 dkg fehér csoki, 2 dl tejszín, 1 evőkanál levendulavirág. A tejszínt a levendulával melegítsük fel, legyen forró, de ne forrjon. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Tördeljük bele és olvasszuk fel benne a fehércsokit. Legalább 3 órán át pihentessük a hűtőben, de az sem baj, ha az egész éjszakát ott tölti. A tésztát süssük készre egy piteformában és hűtsük ki. A krémet verjük fel, simítsuk a pitébe és díszítsük levendulavirággal.

levendulás keksz
 
levendulás keksz
 

A következő finomság a levendulás keksz egy igazi klasszikus. Kell hozzá: 1 evőkanál levendulavirág, 100 g puha vaj, 50 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 150 g finomliszt, ½ csomag sütőpor, 2 teáskanál vaníliaaroma. Kihabosítjuk a vajat a cukorral, beleszitáljuk a sütőporral elegyített lisztet, a porcukrot, a vanília aromát, majd hozzáadjuk a levendulavirágot. Jól összegyúrjuk. A tésztából hengert formálunk, és másfél, két órára berakjuk a hűtőbe. Amikor lehűlt, fél centis szeleteket vágunk belőle, ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokon, 20 perc alatt készre sütjük. Egy szép sütis dobozban, vagy egy lila szalaggal átkötve még ajándéknak is remek.

levendula
 

Az utolsó egy bonyolult édesség, de ha sikerül, akkor méltán lehetünk büszkék magunkra, és ráadásul valami nagyon finomat, is megkóstolhatunk. Szóval jöjjön a levendulás créme brulée. Kell hozzá: 7 db tojássárgája, 62 g kristálycukor, 150 ml 2,8%-os tej, 428 ml legalább 30%os habtejszín, 1 db vaníliarúd, 1 evőkanál levendula. Az elkészítéshez szükségünk lesz 2 nagyobb, vagy négy kisebb, lehetőleg kerámia brulée sütőformára és egy szakácsfáklyára. A tojásokat válasszuk szét. A sárgákban kevergetve olvasszuk fel a kristálycukrot, de arra vigyázzunk hogy ne legyen túl habos. A tejet, tejszínt a hosszában félbevágott vaníliarúddal és a levendulával lassan forraljuk fel. Ha felforrt, nagyon óvatosan nagyon vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Leszűrjük és a tálkákba töltjük. A formákat egy tepsibe tesszük, és roppant óvatosan vizet öntünk a formák köré. 110 fokra előmelegített sütőben 90 percig sütjük őket, amikor elkészültek úgy kell kinézniük, mint a pudingnak. A vízben hagyjuk kihűlni, majd jöhet a végső trükk. A créme brulée-ket kristálycukorral egyenletesen befedjük, ne legyen túl vastag, de mindenhová jusson. Ezután a szakácsfáklyával addig melegítjük a cukrot, míg karamell színű, és egyenletesen olvadt lesz. Ha sikerült, veregessük vállon magunkat és lássuk be: igazságtalan az élet több órányi összpontosítás, munka, alig másfél perc alatt tűnik el a műértő bendőkben.

Reggeli gyors/Merőkanál
2020. június 3. szerda 8:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kovács M. Veronika.