„Klubrádió
Reggeli gyors

Unja a mosogatást? Egye meg a tálkát!

26/06/2019 16:54

| Szerző: Klubrádió

Fagyi, jégkrém, sörbet, parfé és társaik a nyár hűvös finomságai. Miben egyformák, miben különböznek? Hogy lehet ezeket elkészíteni otthon? És hogy készült az első fagylalttölcsér? Jeges körkép a nyár csábításairól a Merőkanál adásában.

2019. június 25. Reggeli gyors / részlet, Merőkanál (19.06.25.)
05:59
00:00

A hidegbe zárt finomság egyes források szerint igen messziről érkezett: Kínában találták fel ezelőtt ötezer évvel. Akkoriban még hóból, jégből, tejből, gyümölcsléből, teából keverték, és fűszerekkel tették még finomabbá. A fagyi ezután a perzsák és az arabok segítségével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Az ókorban ették orvosságként is, de Nagy Sándor például élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt. A „hírességek" közül Nero kedvenc fagyi-ízéről tudunk a legtöbbet, a hírhedt császár mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltot nyalogatott legszívesebben. A világ első nyilvános fagyizója 1672-ben, Párizsban nyílt meg. Akkoriban a fagylaltgépeket még az inasoknak kellett szüntelenül tekerni. A munkába azért időnként a gyerekek is besegítettek egy-egy gombóc reményében.

A magyarok a fagylaltozást Mátyás király feleségének, Aragóniai Beatrixnak köszönhetik: a nápolyi király lánya udvari cukrászmesterét, a mester pedig a fagylalt titkát hozta Magyarországra. A XVIII. században már elterjedt nyalánkságnak számított, igaz, akkoriban még inkább csak „hideg nyalatnak” nevezték. A tölcsér jóval fiatalabb, mint maga a fagyi: 1904-ben, a Saint Louis-i világkiállításon egy szíriai fagylaltárus már nem győzte a mosogatást, és arra gondolt, legegyszerűbb lenne, ha a vevő megenné a tálkát.

 
fagylaltozó szobor (pixabay)
 


A jó fagylalt selymes állagú, nem túlságosan lágy, de nem túl kemény, nem lehetnek benne csomók. Az otthon főzött fagyi komoly mennyiségű kalóriát tartalmaz, és elég pepecs munka, de azért meg lehet próbálni. Kell hozzá: 3 dl tej, 3 db tojássárgája, 150 g sűrített tej, 5 dl habtejszín, 10 dkg kristálycukor, 1 db vanília rúd. A cukrot, tojássárgákat habosra keverjük, majd lassan, gőz fölött, óvatosan állandó keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet és a sűrített tejet. Állandó keverés mellett összefőzzük, anélkül, hogy felforralnánk. Ezután hagyjuk kihűlni, keverjük bele a vaníliarúd kikapart belsejét, majd forgassuk bele a kemény habbá vert tejszínt és fagyasszuk le

A fagylalt édestestvére, a jégkrém tulajdonképpen maga is fagyi, abból is olyan, ami teljesen zárt technológiai rendszerben készül. Pasztörizálás után először 4-5 Celsius-fokosra hűtik, majd mínusz 40 fokra fagyasztják, hogy legbelül is legalább -30 fokos legyen, így minőségromlás nélkül tudja átvészelni a -18 fokos tárolást és szállítást. A nyeles és poharas nyalat története sokkal rövidebb, mint a tölcséresé: az első pálcikás fagylaltot, vagyis az jégkrém ősét 1910-es években kezdte forgalmazni egy Ohio állambeli úr, bizonyos Harry Burt. Persze jégkrémet is lehet „házilag" gyártani, így valamivel olcsóbb, mint a bolti. Kell hozzá: 3 evőkanál tejpor, 3 evőkanál porcukor, 4,5 dl tej, 1 tábla csokoládé, 2 evőkanál olaj. Elkészítés: A port keverjük el a cukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Az egészet verjük fel jó alaposan. A csokit a gőz fölött olvasszuk meg, és keverjük el az olajjal. Egy felfelé táguló formába rétegezzük a tejes alapot, és a csokit, majd legalább 4 órára tegyük be a fagyasztóba. Tálaláskor mártsuk egy pillanatra forró vízbe a formát, úgy borítsuk ki.

A fagyik arisztokratája azonban a parfé. Már nevének jelentése – tökéletes – is ezt sugallja. A nevet egyébként állítólag az a francia nemes úr, „adományozta”, aki először kóstolta és elragadtatásában tökéletesnek nevezte az élményt. Egyébként a parfé is fagyi, és otthon előállítani sem boszorkányság, és mivel nagyon mutatós, bárkit elkápráztathatunk vele. Mondjuk csináljunk egy pezsgőparfét: Kell hozzá: 5 dl édes pezsgő vagy habzóbor, 2 friss !!! tojás, 1 dl habtejszín, 7 dkg cukor, 2 db lapzselatin. A pezsgőt a cukorral lábosba öntjük, gőz fölött melegíteni kezdjük, majd 1-2 perc elteltével óvatosan a meleg folyadékba csurgatjuk a tojások sárgáját habverővel folyamatosan keverve, hogy ne csapódjon ki. Továbbra is gőz fölött, rendkívül óvatosan melegítve, állandóan kavargatva besűrítjük. A krémet levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, belekeverjük az előzőleg beáztatott zselatinlapokat. Ha kész, mehet a hűtőbe egy órára. Közben habbá verjük tojások fehérjét, egy másik edényben pedig a tejszínt. A már kissé megszilárdult pezsgős krémbe óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot, majd hablapáttal a tojásfehérjét. A krémet szilikonos formába, vagy egy folpackkal kibélelt őzgerincformába töltjük, és 6 órára a mélyhűtőbe tesszük.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszás gombra kattintva.

Reggeli gyors / Merőkanál
2019. június 25., kedd 
Műsorvezető: Kovács M. Veronika