„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky Géza: Orbán veszélyes hazárdjátékos

21/05/2020 02:05

| Szerző: Klubrádió

Olyan politikát űz Orbán Viktor, ami egyszer visszaüt, és óriásit veszít, de nem csak ő, hanem az egész ország. Az eredményei csak látszólagosak, és bár azok tálalása a belpolitikában hasznot hoz neki, az igazi cél a magyar társadalom számára nem ez lenne – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a V21 tagja, aki az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, és a nehezítő körülményeiről is beszélt.

2020. május 20. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Jeszenszky Géza 2020.05.20.
16:14
00:00

Komoly nehézséget jelent, hogy azok egy része, akik több, kevesebb kritikával szemlélik a jelenlegi kormányt, a parlamenti ellenzéket is nagyon erősen kritizálják, tehát számukra ott a kérdés, hogy melyik a kisebbik rossz – mondta az Orbán-kabinet tevékenységével szemben állók együttműködési lehetőségei kapcsán Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, az egykori Antall-kormány tagja.

Történelem - A versailles-i békerendszer az oktatásban
 
Jeszenszky GézaMTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

A történész, egyetemi tanár szerint mivel a mostani kormányzat tevékenységét ellenzők nagyon sokfélék, a kívánatos az lenne, ha sikerülne megállapodni egy olyan nemzeti minimumban, ami eloszlatja a félelmet, hogy az ellenzék esetleges győzelme visszatérést jelentene a 2010 előtti kormányzáshoz, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének időszakához. Jeszenszky Géza mindezt a volt miniszterekből és más, magas államigazgatási pozíciókat egykor betöltő jobb- és baloldali személyekből álló V21 csoport tagjaként is mondta. .

A megállapodást szerinte kísérhetné az ellenzék valamiféle intézményes együttműködése is, egy kerekasztal, illetve pártok feletti fórum létrehozása. Sokakban az is felmerült, szükség lenne egy centrumpártra, amely elfogadható programot kínál, és nem csak azoknak, akiknek a fő jelszava, hogy Orbán menjen. A magyar jogállamiság erősítésére alakult V21 célja – éppen összetételénél fogva is – hogy efelé terelje a közbeszédet – tette hozzá.

A volt külügyminiszter arról is beszélt, mit gondol az utóbbi évek magyar külpolitikájáról. Jó ideje elhibázottnak tartja. Szerinte Magyarországnak barátokat kellene szereznie a világban, de ezzel a szemlélettel az Orbán-kormány évek óta szembemegy. Trianon közelgő századik évfordulója kapcsán azonban még inkább egyértelműnek kellene lennie, hogy amint azt a történelem mutatta, az ország a nehézségeiből egyedül soha nem tudott kimászni.

Jeszenszky párhuzamba állította a XIX. század közepétől Trianonig tartó periódust a rendszerváltástól mostanáig terjedő évtizedekkel. Szerinte a Trianon előtti korszakban az ország maga ellen fordította jó barátait a világban, és az utóbbi tíz évben is ilyesmi játszódott le, hiszen míg 1989/90-től hosszú éveken át a külföld hihetetlen jó indulattal volt a magyarok felé, 2010 óta rossz irányba változik az ország nemzetközi megítélése. Értelmetlen volt szembefordulni a világ első számú, velünk szövetséges nagyhatalmával, az Egyesült Államokkal, akárcsak a Magyarország számára gazdasági partnerként is létfontosságú Európai Unióval. Ráadásul úgy, hogy azok az országok, amelyek felé meg odafordul a magyar kormány, olyan politikai rendszert képviselnek, amelyről 1990-ben azt gondolhattuk, végképp megszabadulunk tőle.

Ha valaki rendkívül cinikus, az idealizmustól teljesen mentes, akkor azt is mondhatná, hogy bár az eszközök vitathatók, fintorgásra, orrbefogásra okot adók, de az eredmény szentesíti azokat. Ezzel szemben veszélyes játékról van szó, és az ország valójában nem működik elég jól. Ezt igazolja, hogy a kommunista diktatúrától ugyancsak harminc éve szabadult szinte minden más országról statisztikailag is kimutatható, hogy jobban teljesít, mint Magyarország. Elhagyott bennünket Szlovákia és mára már Lengyelország is, akárcsak a Szovjetunióból kivált balti államok, különösen Észtország – sorolta a példákat Jeszenszky, aki szerint a mai magyar kormányzat tehát csak látszateredményeket ér el. Ez a belpolitikában ugyan profitot hoz a hatalomnak, de az igazi cél nem ez lenne, hanem az ország java, az emberek jobb élete – tette hozzá.

Más megközelítésben a volt külügyminiszter szerint az Orbán-kormány hazárdjátékot folytat. Az ilyen politika jellemzője, hogy sokáig nyerésben lehet, amíg a világban a lapok jól mennek számára, aztán óriásit veszít, és vele együtt az egész ország is. Mint fogalmazott, nem kíván nagy bukást senkinek, de ez a politika – mivel azzal is jár, hogy az országnak nincsenek igazán barátai – egy nagy krach esetén visszaüthet. „Akkor meg ki fog mellénk állni? Kárörömmel fogják nézni, hogy az, aki annyi borsot tört az orrunk alá, most jól megjárta” – mondta Jeszenszky Géza.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Jeszenszky Gézával
2020. május 20., szerda 16.45
riporter: Bolgár György