„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kálmán Olga: Tordai eddigi teljesítményéből olyan nagyon nem lehet erényt kovácsolni

14/09/2021 21:51

| Szerző: Klubrádió

Kérlelhetetlen politikusok kellenek a Fidesz ellen felálló ellenzéknek, akik nem csak elmondják, mit kellene tenni, hanem meg is csinálják. Minden áron – mondta Kálmán Olga, a DK II. kerületi előválasztási jelöltje. Párbeszédes riválisa, Tordai Bence szerint azért az fontos lesz a helyi előválasztás végeredménye szempontjából, mit tett eddig a parlamentben, és van egy rossz híre is Kálmán Olga számára. A két politikus negyedórás telefonos vitát tartott a Klubrádió műsorában.

2021. szeptember 14. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kálmán Olga, Tordai Bence - 2021.09.14.
15:36
00:00

Riválisa, volt televíziósként, ismertebb országosan és a II. kerületben is, de ez az előnye csökken – mondta II. kerületi előválasztási vetélytársáról, a DK-s Kálmán Olgáról a párbeszédes országgyűlési képviselő Tordai Bence, aki hangsúlyozta, kampányának köszönhetően egyre többen tudnak az ő személyéről is, helyi indulásáról. Ráadásul, ha az is szempont – márpedig szerinte minden bizonnyal számít –, mely ismert politikusok állnak mögöttük támogatóként, akkor az „rossz hír” Kálmán Olgának. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatta miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely ugyanis közel kétszer olyan népszerű Budán, mint a DK-s miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára – tette hozzá Tordai.

A II. és a III. kerületre kiterjedő budai 4-es választókerület polgáraival beszélgetve azonban ő azt tapasztalta, hogy a szavazók leginkább a teljesítményt értékelik majd, amikor választanak az ellenzéki előválasztás jelöltjei közül. Nyilván ígéretekkel nem tudnak versenyezni, hiszen közös programmal indulnak. Neki pedig ilyen tekintetben már van annyi előnye, folytatta Tordai, hogy a választók már látták a parlamentben működni, ahol 2018 óta a zöld értékeket és a budai polgárokat képviseli. Beadott több mint ötszáz indítványt, felszólalt több mint háromszáz alkalommal, és az elmúlt hónapokban. társaival közel húsz helyi ügyet tártak fel, és vittek végig, amennyire lehetett, ami a választókerületben élők mindennapjait befolyásolja.

Kálmán Olga szerint azonban lehet, hogy az eddigi teljesítmény értékeléséből már olyan nagyon nem lehet erényt kovácsolni, merthogy hiába teljesítettek az eddigi ellenzéki politikusok, a Fidesz ott feküdt keresztbe, ahol csak tudott, a választók pedig nem látták a teljesítés után az eredményt. Most olyan kérlelhetetlen, ugyanakkor a választókra odafigyelő, empatikus politikusoknak kell jönni, akik nem csak elmondják, mit kellene, mit gondolnak, hanem meg is csinálják – minden áron.

A DK-s jelölt azzal is érvelt maga mellett, hogy a nőknek fontos szerepük lehet az ellenzéki politizálás sikerében. Szerinte vannak olyan helyzetek, amikor pont bizonyos női tulajdonságokra van szükség a megfelelő kompromisszumok megtalálásához. Emlékeztetett rá, hogy az ellenzék hatpárti koalíciós kormányzásra készül, a hatpárti kormányzást pedig okosan, odafigyelve, törődve egyben kell tartani. Ugyanakkor a nőkben van nagyon határozottan az is, hogy bizonyos helyzetekben nincs számukra pardon, nem remeg meg a térdük, és kimondják, „ez így tovább nem mehet, ennek vége”. Ilyen dolgokból pedig nagyon sok van a mai Magyarországon..

Tordai hangsúlyozta, ő is nagyon fontosnak tartja a nők nagyobb arányban legyenek jelen a politikában, ezért is verekedte ki már két pártban, mint fogalmazott, hogy a szervezetet női-férfi tárelnöki páros irányítsa, a Párbeszédnél pedig a választási listát is nemi kvóta alapján állítják össze. Reméli, ilyen kvóta a DK-nál is van – tette hozzá.

Kálmán Olga és Tordai Bence telefonon lefolytatott klubrádiós vitája összességében nagyon baráti hangvételű volt, mindketten hangsúlyozták, nem ellenségek,, nem egymással szemben állnak, hanem egymás mellett, olyan szövetségesek, akik ebben a néhány hétben, amíg az ellenzéki előválasztás tart, versenyt futnak, a választók pedig akármelyikükre voksolnak, nem tudnak rossz döntést hozni, egyikük 2022 tavaszán lefogja győzni a Fidesz II. kerületi jelöltjét.

Kálmán Olga és Tordai Bence a budapesti 4-es számú egyéni választókerületben mérkőzik az ellenzéki előválasztáson, amelynek első fordulója szeptember 18-26. között lesz. Ekkor választják meg a polgárok országszerte az ellenzék közös parlamenti egyéni választókerületi jelöltjeit, illetve ekkor lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is.

Kálmán a Demokratikus Koalíció (DK) televíziósból lett politikusa, akit a Jobbik is támogat, Tordai a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki mögé saját pártján kívül beállt az MSZP, a Momentum és az LMP. A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mindkét jelöltet alkalmasnak találja ellenzéki jelöltnek a 2022-es választáson.

A II. és II. keületre kiterjedő 4-es választókerület ellenzéki előválasztásán a két, országosan is ismert politikus mellett egy civil jelölt, Szalay Krisztina színésznő is indul, aki számos karitatív akciót szervezett, illetve vett részt ilyen jótékonysági megmozdulásokban.

A budai 4-es választókerületet 2018-ban a fideszes jelölt, Varga Mihály pénzügyminiszter nyerte, aki azonban 2022-ben nem indul újra a választáson. Helyette a kormánypárt jelöltje Gór Csaba lesz.

Kálmán Olga és Tordai Bence szeptember 16-án, csütörtökön 20 órától a Partizán előválasztási sorozatában is vitáznak majd.

A klubrádiós vitát a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük / Előválasztási vita – Kálmán Olga és Tordai Bence
2021. szeptember 14., kedd 16.45
riporter: Bolgár György