„Zajlik
Reggeli gyors

Kijátszhatják Orbánékat az EU-s miniszterek szerdán

7/10/2024 05:54

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Josep Borrell külügyi főképviselő szerint még legalább 1 milliárd eurót utalnak át év végéig Ukrajnának.

2024. október 07. Reggeli gyors, részlet (2024.10.07.) Csernyánszky Judit lapszemléje
06:00
00:00

Olaszországba utazott Orbán Viktor, hogy a várhatóan 6 év börtönbüntetésre ítélendő Matteo Salvini melletti kiállását demonstrálja a Liga nagygyűlésén – adta le a hírt a Reuters alapján számos médium, többek között a US News and World Report. S azzal a holland szélsőjobbos Geert Wilderrel lépett egy színpadra, aki iszlámellenes kirohanásairól ismert, és aki ennek köszönhetően nyerte meg pártjával a parlamenti választást, de kormányt mégsem tudott alakítani. Az írás meg is jegyezi, ez a tüntetés is egyértelműen jelzi a szélsőjobb hatalmának erősödését Európában. Salvini 2019-ben több 100 menekültet tartott vissza a tengeren embertelen körülmények között, amit a bíróság gyakorlatilag az emberrablás fogalmát kimerítő büntetőtételként ítélt meg. Mire Orbán Viktor a nagygyűlésen olyasmit is mondott, hogy inkább diadalünnepet kellene ülni és nem büntetni Salvinit. Ő azt érdemelné meg. Hisz nem tett mást, mint a hazáját és Európát védte meg. Orbán itt is fenyegetőzött, hogy megnézhetik majd magukat a brüsszeli hivatalnokok, ha Budapestről egészen odáig buszoztatja a nálunk megjelenő migránsokat. Mert az biztos, hogy ő nem fogja kifizetni az Európai Bíróság által kiszabott 200 milliós büntetést, amely késedelmes fizetés esetén napi 1 millió eurós büntetéssel toldanak meg. Ugyebár ez az óra már ketyeg. Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket – fogalmazott a láthatóan üdvrivalgással fogadott beszédében a magyar kormányfő.

Mivel Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós, úgynevezett Európai Béke Alap tranzakcióját, Brüsszel átcsoportosítja a pénzeket, hogy más alapból ki tudják fizetni a háborúban álló ország megsegítéséhez szükséges pénzeket – írja az ukrajnai Pravda. Szerdán ülnek össze az uniós miniszterek azzal a céllal, hogy politikai megállapodást írjanak alá a befagyasztott orosz vagyonalapok illetve az Orosz Nemzeti Bank befagyasztott külföldi forrásainak Ukrajna számára történő felhasználásáról, s egy új alapba történő átcsoportosításáról. Ez az összeg is megközelítően 50 milliárd eurót tesz ki. S ennek mindössze 5%-a kerül majd a régi, az Európai Békealapba, amiből az Ukrajnát segítő országokat átutalásaik alapján fogják kompenzálni. Így a magyar kormány már nem Ukrajna megsegítését fogja megvétózni. Josep Borrell külügyi főképviselő szerint még legalább 1 milliárd EUR-t az év végéig átutalnak Ukrajnának.

Orosz hadművelet - Európai Unió
 
Josep Borrell. Fotó:
MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
 
 

Mondanom sem kell, hogy a legtöbb cikk a szombati Tisza-párti, a közmédia függetlenségét követelő tüntetésről jelent meg. Még a londoni EU Today portál is a saját tudósítóját küldte ki, de említhetném az AP, az AFP, Reuters összefoglalóján kívül a lengyel közszolgálati televíziót, a TVP-t is, amelyik egyre aktívabb Magyarországon. Az EU Today szerint egyre többen elégedetlenek az orbáni állami propaganda-gépezettel és az MTVA, a közszolgálati média működésével. Az ellenkező vélemények és az ellenzék kizárása a tüntetők szerint ellenkezik a demokrácia és a szólásszabadság eszméjével. Átlátható gazdálkodást és elszámoltathatóságot követeltek szombat délután a Kunigunda utcai központ előtt. A tüntetés jelzi egyben azt is, úgy általában is nő az Orbán-kormánnyal szembeni elégedetlenség. S annak ellenére, hogy nemzetközi független médiaszervezetek és jogvédők bírálják a kormány médiabirodalmát és az ebből fakadó autokrata rendszert, Orbánék tagadják, hogy kontroll alatt tartanák a sajtót és hogy az elfogult lenne irántuk. Pedig, hát elég egyértelmű, hogy a választási eredményekben, a Fidesz rendszeres győzelmében is ez a torz média játszott központi szerepet.

A Washington Post, mint ahogy az amerikai média, alapvetően az AP hírügynökség tudósítását dolgozta fel. Ebből a nem kis tudósításból kiemelném: a nacionalista kormánynak az adófizetők pénzéből eltartott propaganda hálózata elleni tüntetőket az a Magyar Péter vonzotta, aki a lassan 15 éve egyfolytában regnáló Orbánnak nagyon komoly kihívója. Hisz 30%-ot ért el az uniós választásokon és gyakorlatilag mára beérte a Fidesz-KDNP támogatottságát. S aki úgy fogalmazott, hogy elegünk van a hazugságokból, a propagandából, a türelmünk elfogyott, eljött az ellenállás ideje. Tömpe Balázs, aki több órát utazott, hogy Pesten tüntessen, az amerikai hírügynökségnek hazugsággyárként jellemezte az MTVA-t, ami vérforraló. Gera Ágnes nyugdíjas tanár szerint a kormány korlátozza az embereket az információkhoz jutásban. Csak az egyik oldal hallható és látható az állami sajtóban, nincs jelen az ellenkező oldal.

Nem egy helyen találkozhatunk az amerikai republikánus szenátorok budapesti vizitje alkalmából az amerikai nagykövet által kiadott közlemény interpretálásával is. A Kyiv Independent nemcsak azt emeli ki, hogy felszólították a magyar kormányt a szövetségeseivel való kapcsolat rendezésére, miután felháborodást váltott ki Orbán Viktor moszkvai és pekingi vizitje, hanem azt is, nem segíti Ukrajnát, viszont felmondja a kormányfő a Kreml propagandáját.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.10. 7., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit