„Ki
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Kimentem a kertbe, hogy kiterjesszem a lelkem – Koleszár Kata festőművész az Ötösben

2/06/2024 21:27

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Szerb Antal és Lénárd Sándor Mussolini Olaszországában, műfordítás és szegregáció, kortárs festészet és botanika, valamint kutyázás és a jó idő összefüggései - Murányi Tünde és Kálid Artúr május 31-i Ötösében ezeket a témákat jártuk körbe.

2024. május 31. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 31., péntek 10:05)
94:34
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

A két műsorvezető elsőként Szerb Antal és Lénárd Sándor nyomába eredt, méghozzá Mussolini Olaszországába. Hogy miért, arról Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmes, műfordító beszélt. Ezután egy speciális műfordítás története és az alkotásközpontú nevelés került a fókuszba Kala Noémi íróval és Bódis Krisztával, a Van Helyed Alapítvány vezetőjével. Ezt követően Koleszár Kata festőművész mesélt a kertjéről és a madridi ARCO művészeti vásárról, majd Kurys Anita, kutya-viselkedésterapeuta, etológus avatott be a kutyázás és a jó idő összefüggéseibe.

A műsor első vendége Papp Gábor Zsigmond filmrendező volt, aki jól ismert irodalmi témájú portréfilmjeiről és hangjátékairól, de talán kevesebben tudják róla, hogy műfordító is. Erősen kötődik Itáliához, hogy miért, azt részletesen elmondja a műsorban, ahogyan azt is, hogyan gyakorolta az olasz nyelv árnyalatait egykor a nagypapája. Előzetesen annyit, hogy nem véletlenül érkezett Szerb Antal Utas és holdvilágával és Lénárd Sándor Római történeteivel a Klasszikusok újratöltve rovatunkba, valamint legújabb dokumentumfilmje is Olaszországhoz kötődik.

 
Papp Gábor Zsigmond
 
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Ezt követően Kala Noémi érkezett a stúdióba, aki a Van Helyed Alapítvány támogatásával, társaival együtt fordította magyarra Amanda Gorman verseit. Vele tartott Bódis Kriszta, az alapítvány vezetője, aki régóta foglalkozik mélyszegénységben élő gyerekek és családok támogatásával Ózd környékén, ahol komplex művészeti programot és alkotásközpontú nevelési módszert dolgozott ki. A műfordítás történetéről, az íróvá válás folyamatáról, az alapítvány céljairól, működéséről beszélgettünk az Ötösben.

 
Bódis Kriszta és Kala Noémi az Ötösben 
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Az Ötös következő vendége Koleszár Kata fiatal festőművész volt, akit abból az alkalomból hívtunk meg, hogy nemrég a madridi ARCO művészeti vásár vendége volt. Színpompás, élettel teli, allegorikus festményeinek fő témája a kert, a botanika, a növényvilág.

A „Kimentem a kertbe, hogy kiterjesszem a lelkem” egy zen buddhista mondás, amellyel Üveges Krisztina kurátor összegezte Koleszár Kata legújabb festményeinek esszenciáját legutóbbi kiállításához. Mint írta, ez a buddhista mondás felülmúlhatatlanul megfogalmazza azt az amúgy nehezen leírható élményt, amely a természettel való találkozáskor megérinti az embert. Koleszár Kata festményei és grafikái erről az élményről, a növények és az emberiség korokon és kultúrákon átívelő kapcsolatáról beszélnek a kortárs festészet nyelvén.

 
Koleszár Kata az Ötösben
 Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Ezután is maradtunk a tavasznál, a természetnél, és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan hat a kutyázásra a jó idő? Mire kell figyelnünk ilyenkor kedvenceinknél? A stúdióban Kurys Anita kutya-viselkedésterapeuta, etológus részletekbe menően válaszolt kérdéseinkre.

 
Kurys Anita az Ötösben
 Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Koleszár Kata festménye, forrás: Koleszár Kata

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. május 31., péntek 10:05