„Köszönjük
Klubdélelőtt

Kísérletek közös emlékezésre

18/10/2024 15:57

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Szűcs Teri író, irodalomtörténész akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak, ezek azonban nem csak magántermészetű vallomások. A Klubdélelőttben beszélgettünk vele, valamint Dr. Varga Eszterrel – a cápák egyikével, Dobszay Meskó Ilona, Erkel-díjas zeneszerző, karmesterrel és Sinkó Veronika grafikussal. Almási Miklós esztétát 92. születésnapján köszöntöttük.

2024. október 22.
00:00
00:00

Az október 19-i Klubdélelőtt menete és vendégei:

09.00: Dr. Varga Eszter, a Cápa, jogász, közgazdász. Szatymazon nőtt fel, első generációs értelmiségi, a jogi egyetem után a banki szakmára váltott, majd üzlettársával több pénzügyi vállalkozást is felépítettek, tíz éve már egy kisvállalkozásokat hitelező, közel tízmilliárdos cég társtulajdonosa.

Dr. Varga Eszter
 
Varga Eszter l Forrás: Facebook
 
 

10.00: Dobszay Meskó Ilona, Erkel-díjas zeneszerző, karmester, kiskora óta ír zenét, évtizedek óta tanít. Budapesti mesterkurzusain több mint egy tucat országból fordultak már meg rutinos karmesterek. Szinte az összes neves hazai szimfonikus zenekart vezényelte már, a Ventoscala Sinfonietta zenekarának karmestere, vezetője megalakulása óta.

10.30: Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró, egyetemi tanár, fő terepe a színház, kiváló dramaturgiai érzéke sok-sok színházi és filmkritikában öltött testet. Idősebb korában váltott: a pénz filozófiájától kezdve a mindennapok lélektanán át a jó értelemben vett hétköznapiság filozófusa lett. Betöltötte a 92.évét, születésnapján köszöntöttük. 

 
Almási Miklós l Forrás: Facebook
 

11.00: Sinkó Veronika grafikus, közel 30 mesekönyvet illusztrált. 1980-ban az általa készített faliképet ajándékozta az Amerikai Magyar Kulturális Egyesület Jimmy Carter akkori elnöknek. Később dolgozott még színházi előadásokban látványtervezőként, és 1985-től animációs filmek tervezője lett. A '90-es években Tékozló fiú című grafikai sorozatával bronzérmes lett a hamburgi nemzetközi bibliaillusztráció pályázaton.

11.30: Szűcs Teri író, irodalomtörténész, a demenciáról, az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről írt naplót, esszéket. Akkor kezdett írni, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak, ugyanis úgy gondolja, ezek nem csak magántermészetű vallomások, hanem egy közös emlékezet megteremtésére tett kísérletek.

Szűcs Teri
 
Szűcs Teri l Forrás: a Magvető Facebook-oldala
 
 
Klubdélelőtt
2024. október 19. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa