„Zajlik
Klubdélelőtt

Mi is az a mikrobiom és milyen hatása van beleink állapotának a pszichénkére?

23/08/2024 17:22

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei voltak Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus és Dr. Oczella Péter pszichiáter, akik az agy és a bélrendszer állapotának összefüggéseit kutatják. Velünk volt még Lehoczky Tamara, aki idén érettségizett és a Harvardon kezdi meg felsőfokú tanulmányait, Géczi Erika olimpikon és énekes-gitáros-dalszerző, és Havas Juli író, akit az foglalkoztat, lehet-e két hazánk. Az adásban elbúcsúztunk a nemrég elhunyt Novák Ferenctől és Losonczi Ágnestől.

2024. augusztus 24. Klubdélelőtt (2024. augusztus 24., szombat 09:00)
161:03
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Ez volt augusztus 24-i adás menetrendje:

9.00: Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus és Dr. Oczella Péter pszichiáter. A két orvos jó ideje együtt dolgozik, vajon a két szakterületnek mi köze egymáshoz? A belek állapota milyen hatással lehet az agyra, a pszichére? Mi is az a mikrobiom, amiről manapság oly sokat hallani? Egy biztos, az egészségtelen életmód és étkezés következtében a bélflóra rendje felborul, és ez számos betegség forrásává válik.

Oczella Péter
 
Dr. Oczella Péter előadást tart a Quibit eseményén l Forrás: a BiomTeam Facebook-oldala

10.00: Lehoczky Tamara idén érettségizett a Toldy Ferenc Gimnáziumban, majd felvették négy szakra az Egyesült Királyságba, háromra az Egyesült Államokba, kettőre Hongkongba, kettőre Franciaországba. Ő végül is a Harvardot választotta, ott is a politikatudomány szakot. A végső cél a diplomácia világa.

Lehoczky Tamara
 
Lehoczky Tamara l Forrás: Facebook
 
 

10.30: Búcsúztunk két nagyszerű szakembertől, embertől!

Novák Ferenc Kossuth-és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, a Nemzet Művésze augusztus 17-én távozott közülünk.

Nemzet Művésze - Novák Ferenc
 
Novák Ferenc budapesti otthonában 2015. január 20-án. Fotó: MTI/Czimbal Gyula
 
 

Losonczi Ágnes Széchenyi - díjas iskolateremtő szociológus, társadalomkutató augusztus 19-én hunyt el.

Széchenyi-díjasok - Losonczi Ágnes
 
Losonczi Ágnes budapesti otthonában 2017. május 16-án. l Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

11.00: Géczi Erika világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó, énekes-gitáros, dalszerző. A Bojtorján együttessel lépett fel, velük indult a zenei pályája. Aztán fordult a kocka, jött a sport, majd 15 év után visszatért a zenéléshez. 

11.30: Havas Juli erdélyi származású orvos, Margó-díjas író. "Ki lehet-e törni a kelet-európai lét szorításából, a nacionalizmusok, a diktatúrák embert nyomorító örökségéből, az árulások, a titkok és az elhallgatások körforgásából? Elegendő-e az emberség és a szeretet, hogy megváltsa az embert? A regényben határozott válaszokat talál az olvasó" – írta Péterfy Gergely Havas legújabb könyvéről.

Havas Juli
 
Havas Juli l Forrás: Facebook
 
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2024. augusztus 24., szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa