„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Koronavírus: új eszköz az önző politikusok kezében

29/03/2020 23:52

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány rengeteg kóros dologra rávilágít társadalmunk működésében. Ezeket illene épp ezért társadalmi szinten is átgondolnunk. És az is alapvető lenne, hogy a politikusaink az emberek kiszolgáltatott helyzetére ne eszközként tekintsenek a hatalom birtoklásáért folytatott küzdelemben. Erről beszélgettünk a Vesztegzárban Kapelner Zsolt filozófussal.

2020. március 25. Vesztegzár - veletek vagyunk-részlet/ Interjú, Kapelner Zsolt 2020.03.25.
09:28
00:00

Két nagyon különböző dolog, hogy a mai társadalmi és gazdaságpolitika rendszerek magukban hordozták-e egy pandémia lehetőségét vagy az, hogy a világ úgymond megérdemli-e a mostani koronavírus-világjárványt – mondta Kapelner Zsolt.

A filozófus szerint azon mindenképp érdemes elgondolkodnunk, mi az oka annak, hogy ez a járvány így el tudott szabadulni, és miért tűnik úgy, hogy a társadalmaink nem képesek minderre olyan szintű, hatásfokú választ adni, melyet elvárnánk.  Az látszik,  hogy a fertőzés terjedését jelentősen befolyásolja  a globalizáció és azok a politikai, gazdasági, társadalmi struktúrák, melyekben élünk.

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Bár egy járvány alapján nem feltétlenül megítélhető, hogy jó vagy rossz volt-e az a korszak, amelyben elszabadult a pandémiát kiváltó kórokozó, de kétségtelen, hogy a mostani időszak alkalmas saját magunk felülvizsgálatára, átgondolnunk, mit tette lehetővé ennek az egész helyzetnek a kialakulását. Mi az, amit rosszul tettünk és mi az, amit ezentúl máshogyan tehetnénk.

Amit az új koronavírus-járvány megmutat, hogy a társadalmak szerte a világon nagyon jelentős mértékben elhanyagolták azt az alapvető feladatukat, hogy gondoskodjanak minden egyes állampolgáruk biztonságáról és szükségleteiről. Olyan társadalom kialakítására lenne tehát szükség, amelyben az emberek, ha bajba kerülnek, számíthatnak valakire, hiszen a társadalom együttes, kollektív projekt.

Ehelyett gyakran azt látni, hogy a politikusok a hatalmukat féltik, és igyekeznek mindenféle módszerekkel információkat visszatartani, félrevezetni a lakosságot, vagy olyan módon kihasználni ezeket a helyzeteket, mely nekik személy szerint kedvező, de a társadalom többsége számára nem. Alapvető lenne, hogy a politikusaink az emberek kiszolgáltatott helyzetére ne eszközként tekintsenek a hatalom birtoklásáért folytatott küzdelemben – mondta Kapelner Zsolt.

A koronavírus-járvány tehát hatalommá válhat az önös érdekeit előtérbe helyező politika kezében, és épp ezért is rengeteg kóros dologra rávilágít mai társadalmunk működésében. Ezeket illene társadalmi szinten átgondolni – hangsúlyozta a filozófus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!
2020. március 25., szerda  20.00
műsorvezető: Bódy Gergő