„Klubrádió
Galaxis kalauz

Külső és belső parancsok

30/01/2021 07:44

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Galaxis kalauz előző adásában a parancskövetés, parancsmegtagadás esetleges erkölcsi dilemmáit vizsgáltuk. A 121. epizódot egy olyan parancsteljesítési szabályrendszerrel kezdtük, ahol nem merül fel, hogy a végrehajtó mérlegelné tettei következményeit.

2021. január 27. Galaxis kalauz (2021. január 27., szerda 15:00)
48:50
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A kutya- és macskatulajdonosok tudják, melyek azok az utasító szavak, amelyekkel a kellő hatást érik el kedvencüknél. Hogy vajon a kutyák örömmel teljesítik-e a nekik szánt feladatokat, erről beszélgettünk Pongrácz Péterrel. Az ELTE Etológia Tanszékének docense elmondta, nagyon fontos alaphelyzet, hogy a kutya az emberrel akar kooperálni, nem a többi kutyával, vagyis neki természetes, hogy végrehajtsa a gazdája által kiszabott feladatokat. Hozzátette, vannak olyan életszakaszok, amikor a kutya fogékonyabb a tanulásra, de soha nem lehet túl idős egy eb a kutyaiskolához, mert a folyamatos feladatvégzés még az öregedést is lassítja.

Pongrácz Péter elmondta ugyanakkor, hogy fajtánként eltérő a kutyák parancsteljesítési képessége. Nem véletlen, hogy a terelő kutyák jobban fogadják az utasításokat, hiszen mindig emberi segítséggel végezték a munkájukat, míg a kotorékebek nem veszik olyan jó néven, ha beleszólunk a dolgukba, hiszen őket arra tenyésztették, hogy maguk oldják meg a kisebb vadak felkutatását.

Pongrácz Péter biológus, etológus
 
Pongrácz Péter biológus, etológus
 

Maradva a parancsoknál. Merthogy azoknak is több típusa van. Ha nem kapjuk, akkor mi magunk is adhatjuk – magunknak. Még ha nem is tudatosan. Az alkotás, teremtés is ilyen belső indíttatással kezdődik. Győri Márton festőművész elmondta az adásban, hogy ő nagyon tudatos alkotónak mondható. Előre eltervezi, hogy a következő félévben, min fog dolgozni. Persze ezt felülírhatja egy benyomás, egy olyan élmény, ami egy időre eltéríti a tervezett szándéktól. Hozzátette, őt sokszor megihleti az őt körülvevő környezet, legyen az egy forgalmas utca, vagy egy sokszínű park. De ugyanennyire fontos, hogy felesége, a szintén festőművész Soós Nóra alkotásai ugyanúgy hatással vannak rá, mint az ő művészete felesége műveire.

Győri Márton és Soós Nóra festőművészek
 
Győri Márton és Soós Nóra festőművészek
 
Forrás: Győri Márton - Facebook
 

És ha már a múzsáknál tartottunk, megvizsgáltuk ezt a különleges jelenséget. Nem is annyira mitológiai, mint pszichológiai szempontból néztük meg, hogyan alakul az alkotás folyamán a művész és a múzsa kapcsolata. Gerevich József pszichiáter több kötetet is megjelentetett a témában, amelyben az egyes múzsa típusokat különbözteti meg egymástól.

Dr. Gerevich József pszichiáter
 
Dr. Gerevich József pszichiáter
 

A műsorban arról is beszélt, hogy egészen változatos módokon kaphat szerepet egy adott mű létrejöttében a múzsa. Hol tudatosan, hol akaratán kívül ösztönzi a művészt. Lehet klasszikus múzsa, de lehet olyan is, aki maga is alkotóvá válik.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pexels.com

Galaxis kalauz
2021. január 27. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes