„Zajlik
Reggeli gyors

Ligeti: Sokáig vámpírként működött a Szuverenitásvédelmi Hivatal

26/06/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Míg a Transparency International Magyarország minden tevékenységéről folyamatosan beszámol, a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, se honlapja, se közvetlen elérhetősége nem volt sokáig. A Transparency érdeklődött is a Hivatal iránt, ami válaszul június 18-án levélben tájékoztatta a Transparencyt arról, hogy vizsgálatot indít a tevékenységével kapcsolatban. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatójával beszélgettünk az ellenük indított vizsgálatról a Reggeli gyors szerdai adásában.

2024. június 26. Reggeli gyors - részlet 24.06.26. Ligeti Miklós
18:52
00:00

Több mint négy hónap után lett honlapja az átláthatóságért küzdő állami szervnek, a február 1-jén létrehozott, úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, miután a Transparency International Magyarország is érdeklődött a szervezetről fellelhető információk iránt. Kíváncsiságuk nem maradt válasz nélkül: a Szuverenitásvédelmi Hivatal június 18-án levélben tájékoztatta a Transparencyt arról, hogy "egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít" a tevékenységével kapcsolatban, mert a hivatal szerint "külföldről származó támogatás" felhasználásával "a választói akarat befolyásolására irányuló" tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet támogatnak.

"Most már senki nem mondhatja, hogy a tevékenységüknek nincs azonnal és közvetlenül érzékelhető hatása, hiszen adatigénylést küldtünk nekik, amiben semmi egyébre nem kértük fel őket, csak arra, hogy amit a törvény értelmében amúgy is kötelesek lettek volna közzétenni, küldjék el nekünk. És lám, lett honlapjuk, és lett közzétételi listájuk. Korábban rejtőzködő életet éltek, vámpír típusú megoldást választottak, nem jöttek ki a napfényre" – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Hozzátette, a hivatal címe egészen a honlap megjelenéséig a Parlament volt, de a Parlament telefonközpontja nem tudott róluk. A hivatalos küldeményeket, leveleket ugyan átvették ott is, valamint nagyon sokáig egy közösségi média volt az elsődleges kommunikációs felülete a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. Utólag derült ki az is, hogy már nem a Parlamentben működnek, hanem a Gellért-hegy oldalában, a Sánc utca 7. alatt.

A helyzet abszurditását szerinte jól jelzi, hogy a Transparency számára ugyanez a rejtőzködő működés, sötétben bujkálás vállalhatatlan lenne, mert lételemük a láthatóság. "Abból vagyunk, hogy minket észrevesznek" – mondta Ligeti. Ha csak egy rövid időre is eltűnnének, azok is eltűnnének, akik figyelik, követik tevékenységüket. Támogatóik számára nem tudnák jelezni, hogy hasznos, potens munkát végeznek. Azt is hozzátette, hogy a Transparency tevékenysége 2006-os létrejötte óta nyilvános, arról minden információt közzétettek eddig is. "A Szuvi-hivi ennél kényelmesebb helyzetben van, hiszen költségvetési szervként a kormány a költségvetési átcsoportosítással gondoskodik arról, hogy a létezéséhez szükséges forrásokat megkapja." Februárban 48,3 millió, márciusban százmillió, májusban pedig már 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át a hivatal dologi kiadásaira. Március végén 26-an dolgoztak a hivatalban, és volt egy olyan vezető is, akinek a juttatásaira már 7,7 millió forintot fizettek ki, a 25 további alkalmazott bérköltsége pedig a március 31-i állapot szerint 34,3 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül egymilliós bruttó bérekről van szó.

Elmondta azt is, hogy a 62 kérdésből álló lista alapján kérdéscsoportokat hoz létre a Transparency, amelyekben osztályozzák, melyek azok a kérdések, amelyekre szabad válaszolniuk, és hogyan. Vannak olyan kérdések, a melyek tételes elszámolást kérnek, ezeket azonban – erre vonatkozó törvény hiányában – ezeket kénytelenek válasz nélkül hagyni.

Ligeti hangsúlyozta, mindezek alapján a hivatal létrejöttét nonszensznek, alkotmányellenesnek, a mögötte meghúzódó szándékot pedig "aljasnak és suttyónak" tartja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.06.26., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre