„Zajlik
Reggeli gyors

Már 200 dolgozó hiányzik a Fővárosi Törvényszékről

17/10/2024 10:18

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A bírák félkarú óriások a munkájukat segítő igazságügyi alkalmazottak nélkül, akiknek 10 százaléka távozott a Fővárosi Törvényszékről az elmúlt másfél évben. A fő ok a méltatlan bérezés és a túlterheltség, ha nem áll meg a tendencia, akkor lassabbá válhat a rendszer. Annak is látszanak jelei, hogy nehezebbé válhat a bírák utánpótlása – minderről dr. Szabó József Tamást, a Fővárosi Törvényszék szóvivőjét kérdeztük a Reggeli gyorsban.

2024. október 17.
00:00
00:00

A törvényszéki dolgozók az elmúlt időszakban egyre hangosabban igyekeznek jelezni, hogy baj van, egyre többen hagyják ott az intézményeket, elsősorban a méltatlan fizetések miatt, de gondot okoz a túlterheltség is.

Utóbbi különösen sújtja az ország legnagyobb bíróságát, a Fővárosi Törvényszéket, oda érkezik be ugyanis az ügyek 28,4 százaléka, 2024 első felében 173 ezer. Ebben az intézményben dolgozik a bírói állomány negyede, akik folyamatosan 76,2 ügyet visznek fejenként – magyarázta dr. Szabó József Tamás szóvivő a Reggeli gyorsban arról, mit jelent, hogy egy bíró túlterhelt.

A bírák alapilletménye bruttó 566 ezer forint, erre jön még jelentős pótlék attól függően, hogy hova van beosztva az illető, összesen 800-900 ezer forintos bruttó fizetés jöhet ki. Az Országos Bírói Hivatal elnöke – aki javaslatot szokott tenni a költségvetési törvény megalkotása előtt arra, hogy mekkora büdzséből tudnának dolgozni a következő évben – a bírák esetében 35 százalékos emelést tartana ildomosnak – mondta el Szabó. Az, hogy ez a javaslat meghallgatásra talál-e, persze másik kérdés.

Jelenleg a bírák között egy százalékos az elvándorlás, ugyanakkor ők "félkarú óriások" a munkájukat segítő igazságügyi alkalmazottak nélkül, akik például megfelelően tudják vezetni a jegyzőkönyvet, segítenek előkészíteni döntéseket. Az igazságügyi alkalmazottaknak a bírákkal szemben viszont 10 százaléka távozott 2022 januárja óta, összesen nagyjából 200 ember hiányzik a Fővárosi Törvényszékről. Az ő fizetésük bruttó 326 ezer forint – vagyis a garantált bérminimumot kapják, a jelenlegi szabályok alapján nem tudnak többet fizetni nekik a bíróságok – számolt be a szóvivő.

Azt látjuk, hogy elkezdődött egy tárgyalás az igazságügyi kormányzattal, de nem tudjuk ennek mikorra lesz eredménye. Ha az elvándorlás nem áll meg, elnehezül a bíróságok munkája és ez azzal járhat, hogy lassabban fognak haladni az ügyek – mondta Szabó az áldatlan állapotok lehetséges következményéről. A szóvivő elmondta, hogy bár régóta elégedetlenek a bérekkel, korábban sok dolgozó inkább kivárt, az elmúlt egy évben vált tömegessé az elvándorlás – a probléma tehát akuttá vált.

Szabó olyan tendenciát is lát, ami arra mutat, egy idő után az utánpótlás is problémás lehet: ahhoz, hogy valakiből bíró legyen hosszú út vezet, az egyetem elvégzése után bírósági fogalmazóként kell elhelyezkednie, három éven át készítik fel a kollégák, szakvizsgát tesz, ezután pedig még bírósági titkár lesz, mielőtt bíróként dolgozhatna. Az elmúlt időszakban 124 titkárból 42-en lettek bírák, a többiek viszont eltűntek a rendszerből. Ez egy fájó pont, hiszen így az a kvalifikált munkaerő távozik, amelyre nagy szükség lenne – mondta el a szóvivő. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó József Tamással
2024. október 17., csütörtök 7:15
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János